Hoppa till innehåll

Om en bro

2015/03/17

Bron

 

Så vacker som den är ikväll har den aldrig varit. Insvept i den råa vårvinterdimman är staden borta. Vattnet är borta. Ortviken varken syns eller hörs. Gångbanan är ett eget universum där norr och söder byter plats med himmel och hav. Färgerna har alla sugits in i gråskalan för att försiktigt titta fram i varje liten vattendroppe.

I kväll är det Dubbelkrum som uppenbarar sig. Mäktigt upphöjd som ett urtidsdjur. Med ett mjukt brummande inifrån sin konstruktion. Visst krumbuktar den sig en aning uppåt? Eller nedåt? Åt sidan? Jag vandrar över ryggraden och möter röda och vita ögon som inte ser. På toppen två kantiga horn som skär genom luften.

Ja, jag vet att jag har livlig fantasi. Men arkitekterna visste vad de gjorde när de satte arbetsnamnet Dubbelkrum på bron. Trafikverket och alla inblandade hade ingen koll när de valde bort det. Namnet Sundsvallsbron är fantasilös praktisk funktion. Dubbelkrum är mäktig magi.

Ja, jag vet också att det är bra med tydlighet och geografisk koppling. Det är ju inte direkt fel på Öresundsbron, Höga Kusten-bron, Alnöbron eller Ölandsbron. Men märkvärdigheten försvinner. Tänk om namnsättarna hade släppt sargen och vågat. Då hade bron fått en egen identitet och bidragit till Sundsvalls varumärke på ett helt nytt sätt.

Sundsvallsbron duger. Dubbelkrum äger. Jag fortsätter in i dimman.

 

2 kommentarer leave one →
  1. silverberget permalink
    2015/03/17 12:56

    Snygg bild, vackra och kloka ord! Dubbelkrum – yes!

  2. 2015/08/15 10:59

    Fin bild och text. Dock var bron lite svag i konstruktionen, visade det sig …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: