Hoppa till innehåll

Bara en trailer

2014/12/17

Hämnd. Hot. Fientlighet. Smutskastning. Söndring. Terror. Finns det ingen gräns för hur mycket världen tål av smärta och lidande? Tar inte bränslet för hatets drivkrafter någonsin slut? Jag tycker det är svårt att begripa ondskans sammanhang. De namn i vilken grymheter rättfärdigas är och förblir obegripliga, oläsliga.

Ekot från Olof Palmes jultal 1972 ringer i mitt huvud. På senare tid nästan varje dag. ”Guernica, Oradour. Babij Jar. Katyn. Lidice. Sharpeville och Treblinka. Våldet har triumferat.” Då var jag 6 år och kände bara tyngden i själva orden. Om och om igen återkom de på radio och TV. De var svart-vita och allvarliga. Idag är jag vuxen, medelålders och mamma i en värld där våldet fortfarande triumferar. Där splittring drar som ett segertåg genom alla sammanhang.

Hämnd. Hot. Fientlighet. Smutskastning. Söndring. Terror. Att försöka förklara en skolmassaker i Pakistan med över 100 döda barn låter sig inte göras för en undrande 10-åring. Att det bara var en trailer för en kommande helaftonsfilm i färg, 3D och widescreen.

Bara en trailer.
Ondskan går i repris på bästa sändningstid. Dag efter dag. År efter år.

Christer Fuglesang besökte nyligen Mittuniversitetet. I en radiointervju berättade han om den respekt för jorden som grep tag i honom under hans rymdäventyr. Det tar 90 minuter att åka ett varv runt jorden. Land och hav helt utan gränser. En tunn, tunn atmosfär. Denna skörhet, detta vackra i ett oändligt och obegripligt universum. Vårt gemensamma hem.

Kan vi skicka ut hatet i en omloppsbana runt jorden? Kan vi låta det snurra där tills vördnaden för allt vi har och är överskuggar all tillstymmelse till våld? Men hur? Jag kan inte samla tankarna. Ondskans universum är också oändligt. Den förlamande känslan av maktlöshet är svår att runda.

Så mycket enklare att bara slå av. Det var ju ändå bara en trailer.

 

 

2 kommentarer leave one →
  1. 2014/12/22 18:06

    Känner samma förtvivlan som du och ändå gäller det att inte ge upp. Fortsätta kämpa för en solidarisk framtid. Men visst längtar jag efter politiker som kan formulera en vision. Inte bara aggression

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: