Hoppa till innehåll

Barbie 2.0

2012/01/19

Den sjuåriga dottern är totalt uppslukad av internetvärlden Moviestar Planet. Eller MSP som det heter kidsen emellan. Det hela går ut på att skapa och döpa en figur. Denna kan sedan byta kläder, fixa hår, ha coola accessoarer, få vänner och besöka olika rum och platser. Du handlar med starcoins som du på olika sätt förtjänar.

Mot betalning kan du vara VIP (en månad kostar 100 kronor). Garanterat den högsta formen av lycka för en sjuåring. Då får man massor av starcoins att handla för och kan gå upp en level eller två och få tillgång till en massa nya funktioner i spelet.

Vad är det här? Ska man som förälder förfäras eller gilla läget? Skriva upprörda insändare om konsumtionssamhället eller skaffa ett eget MSP-konto och hänga med? Jag står någonstans mitt emellan och velar. Tills jag kommer på att det är ju så här man leker med Barbie nuförtiden. Jag lekte ju precis samma lek för 35 år sedan. Klädde av och på, bytte stil, sydde och virkade egna plagg. Drömde om en strandbil till Barbie. En Ken och en liten hund. På MSP går detta att fixa virtuellt. Och det kostar mindre än vad alla attiraljer gjorde på min tid. Barbie har klivit upp en level.

En invändning jag har är att barnens kreativitet bara kan utvecklas inom ramen för spelet.
Någon annan har satt gränser för vad som är möjligt att leka.

Eller så är det precis tvärtom.

Eftersom Barbie 1.0 fortfarande är tillgänglig kan man testa det man inte kan göra på internet. Som till exempel kolla vad som händer om man lägger Barbie i en bytta med vatten som får stå ute om natten i -7 grader. Just det. Barbie blir infryst i ett isblock. Hur kul som helst. Och kallt. Varpå Barbie måste skållas i tvättstället och torka på ett element. Efter denna behandling är hon sig inte riktigt lik. Håret är tovigt, lederna stela och huden fläckig. Om hon hade känslor skulle hon vara skitsur.

Men dottern däremot är väldigt glad och skrattar åt den sorgliga uppenbarelsen. Varpå hon återgår till MSP och köper nya ögon till sin figur. Analog och digital kreativitet i skön förening.

2 kommentarer leave one →
 1. Fredrik permalink
  2012/01/20 22:52

  Om du klipper håret på barbie så växer det inte ut, gissar att internetbarbie har bra hårväxt och man kan klippa hur många gånger som helst .Vi har precis tagit fram lite gamla Barbie som får hälsa på de nya och de hade lite olika frisyrer. ganska kort hår på några av modellerna. Grymt uppskattat ändå.

  /Fredrik

 2. 2012/01/24 22:43

  Ja, det är märkligt det här egentligen, hur vi i föräldragenerationen (även om det är ett tag sedan jag själv hade småbarn) är i strid med det som erbjuds barnen. Är det lika bra som det vi hade?

  Jag hade en Barbiedocka före mina kamrater, jag var i USA den sommar då det ännu inte hade ”brutit ut” i Sverige. Jag minns hur föräldrar och vuxenvärld förfasade sig över Barbie, jag också när min dotter var liten (i varje fall i tysthet). Samtidigt tror jag att jag aldrig har varit så glad som när jag fick min första Barbie.

  Kanske glädjen är en viktig faktor i det hela? Jag menar, de blir lyckliga över sina virtuella dockor, det gör att de leker mer och blir mer kreativa i leken. De leker koncentrerat, kanske är det good enough, eller rentav bra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: