Hoppa till innehåll

Äppel päppel

2011/09/25

  

Förra inlägget handlade om bondbönor. Det här handlar om äpplen. Jag tror att jag håller på att bli gammal. Eller så är jag bara trött. För den här hösten finns inte orden till för djupsinnigheter. De finns istället för glädjen i att gå ut en tidig morgon, för att få friskkänsla i näsan och daggblöta strumpor i foppatofflorna. De finns för att varsamt böja äppelträdets grenar och plocka ned frukt. En efter en hamnar de i trätråget. Det går sakta. Det är njutbart. En sorts handlingens poesi.

Orden räcker också till att formulera en innerlig längtan efter att baka en äppelkaka till familjen och goda vänner som kommer på besök. Jag bläddrar i min bok med inklistrade recept. Där finns vietnamesiska vårrullar, bästa julgodiset, ett fantastiskt bröd och matjesilltårta i en ordning som bara jag känner.

Recepten går hand i hand med det som hänt i livet.

Vissa recept seglar upp som favoriter oavsett tid och rum. Sofia Mirjamsdotters mormors äppelkaka är ett sådant. Saxat ur Sundsvalls Tidning någon gång under 2004. Då min dotter föddes. Då livet var både den största glädje och skoningslös utförsbacke, på samma gång. Här är det:

Vispa ihop 100 gram smör, 2,5 dl socker och ett ägg. Det ska bli poröst så använd gärna elvisp. Tillsätt 1,5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk) och vispa sedan i 4 dl vetemjöl blandat med 1,5 tsk bakpulver.
Häll smeten i en smord, bröad sockerkaksform.
Tryck sedan ned äppelklyftor rullade i kanel och strösocker. Snåla inte på kanelen. Två till tre stora äpplen går åt, har du mindre hemäpplen får du räkna med det dubbla.
Grädda kakan i  175 grader, cirka 45 minuter. Pudra kakan med florsocker före servering.

Idag, sju år senare, smakar kakan godare än någonsin. På glasverandan i solen, med en kopp kaffe. Med lugn i sinnet och hjärtat fullt av kärlek. Äppel, päppel, pirum, parum. Kråkan satt i tallegren. Hon sa ett, hon sa tu. Livet det är här och nu.

2 kommentarer leave one →
  1. 2011/09/25 21:03

    Detta. Att någon klippt ut och sparat och faktiskt ANVÄNDER ett recept som jag delade med mig av för så länge sedan… Stort! Tack!

    • 2011/09/26 10:38

      Det är jag som ska tacka för ett toppenrecept. Trots att det mesta finns på nätet håller jag fortfarande på och klipper och klistrar i min receptbok (läs böcker). Jag började när jag flyttade hemifrån så det finns en del att bläddra i…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: