Hoppa till innehåll

Bondbönor

2011/09/13

Ibland poppar det upp fakta i huvudet som jag gärna delar med mig av. Detta utan någon som helst källkritik. Jag bara tror att det är på ett visst sätt. Hävdar att det är si eller så. Som till exempel när det gäller bondbönor.

Jag älskar bondbönor. De ligger så fint inbäddade i sitt skal. Nästan som på sammet vilar de i väntan på att spritsas, kokas och ätas. När jag skalar bondbönor får jag en helig känsla i kroppen. Fingrarna jobbar, det är som att öppna upp och beskåda naturens mirakel. Bondbönor är otroligt goda att äta med lite smör och vitlökssalt. De doftar gott också.

Nåväl, dessa mina känslor är förstås helt sanningsenliga. Dock att jag alltid trott att bondbönor är en gammal svensk kulturväxt. Som odlats i små köksträdgårdar och skänkt välbehövliga vitaminer till böndernas familjer. Att Sverige liksom är bondbönans ursprungsland. För mig ren och skär fakta. Förvisso ogrundad, men ändå fakta.

Därför blev jag aningen förvånad (och generad) när jag googlade och fick veta att dessa stora, köttiga bönor använts världen över sedan urminnes tider. Särskilt populära är de runt Medelhavet och i Mellanöstern. Hoppsan. Som om Sverige skulle ha något att komma med på bönfronten. När det finns länder som haft miljoner sorters bönor som basföda medan det fortfarande var istid här.

Härmed tar jag tillbaka allt jag sagt om bondbönans historia. Förlåt min inskränkthet.
Hädanefter lovar jag också att vara misstänksam mot all fakta som poppar upp inuti skallen.
Och jag ska definitivt inte dela med mig av den.
Det enda jag säkert vet är att blott Sverige svenska krusbär har.
Så det så.

5 kommentarer leave one →
 1. FRUGAN permalink
  2011/09/23 21:41

  Och allt detta från en bondböna som du?

  • 2011/09/24 10:38

   Japp, och just det faktum, att jag verkligen är en bondböna från landet, gör att jag blir ännu mer generad.

 2. FRUGAN permalink
  2011/09/24 18:54

  Jag tror inte att jag ätit bondbonor, kanske måste uppsöka lokal marknad o köpa, för det duger ju inte för en andra generationens bondböna, eller hur?

Trackbacks

 1. Äppel päppel « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: