Hoppa till innehåll

Nässelsoppa

2011/05/18

Den här tiden på året drabbar mig nässelsoppan. Varje år tycker jag att jag borde göra min egen. Det verkar så enkelt. Bara att ta de späda nässelbladen och, tja, koka dem med en buljongtärning. Smaksätta med en gnutta sherry och några gnuttor grädde. Njuta med ett kokt ägg där gulan är precis sådär perfekt krämig.

Jag läser recept och drömmer om att vara en nässelsoppskokerska. Men det är något med nässlor som också får mig att tänka på murklor.

Det vill säga att man kanske inte kan vara riktigt säker på graden av ätlighet. Murklor är ju lömska. De ska förvällas minst tre gånger. För mig betyder det att det inte finns någon övre gräns för hur många gånger man kan förvälla dem för att vara säker på att inte bli förgiftad. Lika förvillande är receptens uppmaning att bara plocka de späda nässelbladen. Men när exakt övergår spädheten till fullt stora blad som de facto bränns? Jag bara undrar?

Varje gång den här tiden på året slutar det också med att jag kokar spenatsoppa istället. Av fryst spenat köpt på affären. I den egna frysen hittar jag då de gula kantarellerna och trattkantareller som jag maniskt alltid plockar under hösten för att sedan inte unna mig på hela året. Tänker att det kanske blir gott att fräsa på dem till spenatsoppan? Istället för det där krämiga ägget?

Tänker i samma veva att livet alltid är det du gör det till. En soppa som man liksom kan koka på nästan vad som helst. Bara bladen är späda.

One Comment leave one →
  1. 2011/05/28 13:34

    Jag känner så väl igen mig. Varje år funderar jag på att koka nässelsoppa, men av någon anledning vågar jag inte. Undrar varför? Nässlorna ska ju dessutom skördas när de är späda. Nu lär det väl vara för sent. Förresten spenatsoppa är ju inte heller så dumt. Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: