Hoppa till innehåll

Motto

2011/05/06

Ett rättesnöre för livet. En formulering som ringar in. Några väl valda ord att falla tillbaka på när tvivlen slår till. Som också går att leva efter i vardagen.

Kanske är det omöjligt att bara ha ett motto. Kanske man ska ha flera motton för olika tillfällen? Målet och den underliggande tanken om just målet kan ju svänga som en vild hambo.

Idag har jag varit trött och nedstämd. Målet har varit långt borta. Finns det ens ett mål nuförtiden? Att leva? Att leva och må bra? Att skapa? Att vara en bra mamma? Under yllefilten i soffan har ”Det är bara att bryta ihop och komma igen” känts relevant som motto. Jag har även snuddat vid  ”Ur sammanbrott kommer genombrott”.

En sak är i alla fall helt säker; ”Det blir aldrig mindre att göra för att du jobbar mer”. Det mottot hjälpte mig idag att strunta i att kolla mailen, ringa det där samtalet, skriva den där texten och tänka den där tanken. Istället somnade jag om. Mitt på dan. Och regnet skvalpade fläckvis på de oputsade rutorna.

När jag vaknade kändes ”Ingen människa är en ö” som ett hyfsat bra motto. Mänskligheten är en arkipelag. En hel skärgård av kobbar och grund där det behövs både erfarenhet och gps för att navigera. Du är inte en isolerad företeelse. Det finns alltid någon som du kan lägga till hos.

Sedan gick jag upp och började skriva det här. Kom på att jag brukar snylta på det motto Ernst Brunner har för sitt skrivande; ”Effekten av det skrivna ska bli större än det texten uttryckligen säger”. Ibland lyckas man. Ibland är man inte ens i närheten.

På bloggen Onekligen funderar Lisa över sitt motto och efterlyser det bästa. Det är ett inlägg från 2007 men bland de 76 kommentarerna finns det ganska många guldkorn.

Att formulera ett motto kräver sin människa. Och ingen människa är en ö. Det är väl i alla fall något vi kan enas om?

2 kommentarer leave one →
 1. 2011/05/16 10:26

  Att lämna ut sig så som du gör är modigt. Jag delar med mig av mitt motto som jag har just nu på Facebook.
  Det brukar trösta och hjälpa mig.

  ” Om du kan släppa taget om ofullkomligheten, så kommer fullkomligheten av sig själv.”
  Deepak Chopra
  Och en kram på dig.

Trackbacks

 1. Vägen « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: