Hoppa till innehåll

Vårtal (2)

2011/04/26

Den sökmotorterm som träffar mest på min blogg just nu är ordet vårtal. Veckan har bara börjat och redan över 60 vårtalsträffar. Inte så konstigt kanske med Valborgsmässoafton i sikte. Förra året skrev jag en hejdundrande hyllning till lösgrus och gäddhäng. I år skriver jag så här.

Kära våren.

Precis när permafrosten släppte sitt grepp struntade du i allt och drog. Istället för att svepa in oss i en lagom varm vårfeeling lämnade du över stafettpinnen till sommaren. Och den satsade järnet.

Hörru våren. Får man göra så? Får man ena veckan köra plogbil och nästa sopa ren gatorna från grus? Får man verkligen smälta bort snön så snabbt att det inte ens porlar längs trottoarkanten?

Tycker du att det är okej att låta barnen åka skidor till skolan och hoppa hopprep hem? Att fläka ut musöron på björkarna innan man hunnit ställa undan snöslungan? Eller att locka fram ett sug efter uteserveringar innan restaurangerna ens fått tillstånd att bygga dem?

Va? Va? Va? Jag bara undrar.

Fatta att alla vill ha mjukglass trots att mjukglassmaskinerna ännu inte har hunnit tillbaka från den årliga servicen. Att man kan servera rabarberpaj gjord på årets rabarber till dessert på Valborg. Att man snart måste premiärklippa gräsmattan. Det är ju inte klokt.

Snälla våren. Även om vi älskar sommaren känns det inte riktigt bra att bli snuvad på dig. Vi hänger inte med. Det tvära kastet från frysfacket direkt till ugnsvärmen gör att vi nu alla väntar på det berömda bakslaget. Ett isande hånskratt från den sista snöhögen. Lite hagel kanske? Två decimeter blötsnö på majbrasan? Frostnätter i en vecka?

Nej, snälla våren. Låt oss slippa. Har du satt fan (läs sommaren) i båten får du ro den iland. Basta.

6 kommentarer leave one →
 1. marika permalink
  2011/04/26 22:03

  Mitt i prick!!

 2. mats wigardt permalink
  2011/04/27 7:15

  Från balkongen på den nya lägenheten beskådar vi tryggt väderväxlingarna. Kommer frost – in med dynorna, kommer sol – ut med fikakorgen. Enkelt. Låt vädret härja bäst sjutton det vill. I slutändan är det ändå december som gäller.

  • 2011/04/28 22:49

   Jo du har nog rätt, december är liksom facit på allt väder. Men håll med om att man blir lätt euforisk när finvädret tajmar med lediga dagar och man helt plötsligt fattar att vintern (tillfälligt) är borta.

 3. Christina Hedensjö permalink
  2011/04/27 8:07

  Så rätt men bor man i Norrland kan allt hända. På med bikinin och fläk ut dig på gräsmattan! Trevlig Valborg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: