Hoppa till innehåll

Inredning

2011/04/18

Hemma hos mig finns flera högar med glansiga inredningsmagasin. Högar som jag gärna gottar mig med när jag känner förändringsbehov och/eller nedstämdhet. Dock att jag inte kan ett dugg om inredning. Men att bläddra och fantisera om shejkstilen, avskalad modernism, romantiska sovrum, ateljevåningar och lantliv ger en stunds avkoppling och inspiration.

Mest av allt går jag loss på hemmens perfektion.

Blänkande diskbänkar. Den till badrumskaklet matchande tvålen. Snyggt.
Fluffiga pläden som draperar fram soffans kontur. Vedtränsstilleben. Mysigt.
Vasen med en perfekt komponerad bukett. Fjärrkontrollfrånvaron. Vill ha. 
En ensam trägalge med en skir sommarklänning. Utsikt mot öppet hav. Åh.  

Och sladdlösheten. Tänk er. Inga skarvdosor, inga förlängningssladdar, inga överbelamrade eluttag. Bara estetik.

Jag vet ju såklart att det är en hel vetenskap att fota inredning. Ska det bli bra bilder måste sladdar, tidningshögar, smutstvätt, odiskade grytor och familjens 37 par vantar bort.

Ska det inspirera till förändring måste varje tecken på mänskligt liv elimineras. Det gör att det är ensamt i den moderna inredningsvärlden, men å andra sidan kan läsaren fylla på med sina egna drömmar.

Kanske är det därför som jag skrattar så gott åt fotobloggen Unhappy Hipsters. Här får fina inredningsbilder en berättande ny bildtext och vips, dramatik uppstår. Unhappy Hipsters är det litterära glappet mellan de glansiga inredningstidningarna och min egen tillvaro. Glappet som jag, och de övriga 32 290 följarna på deras facebooksida, nu fyller med ironi, underfundig humor och melankoli.

Jag säger bara det. LÄS!

2 kommentarer leave one →
  1. 2011/04/23 16:50

    Ja, glansig och finpolerad yta, men till vilket pris. Gillar också att frossa i inredningsmagasin. Har alltmer börjat acceptera att min inredning är en process precis som allt skapande. Det behöver inte vara fix och färdigt med en gång. Det fina är det personliga och det tar tid att finna. Men när saker och ting går lite mer ”slow” så får det en helt annan själ tycker jag.

    • 2011/04/24 23:13

      Håller med dig Elisabeth. Speciellt tycker jag om när någon gammal möbel kan få nytt liv. Till exempel ”hittade” jag en köksbänk ute i stugans vedbod, efter lite fixning funkar den perfekt som TV-bänk och blir ett högst personligt inslag i vardagsrummets inredning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: