Hoppa till innehåll

Bokfynd

2011/04/03

Helgen har begåvat mig med två bokfynd. Efter att ha letat länge på antikvariat efter Gunnel Lindes Fröken Ensam Hemma åker gungstol har jag nu lånat den. Bibliotekarien fick ge sig ned i magasinet för att leta. När hon kom upp med den i handen blev jag nästan andäktig. Mina fantasiers källa. Mitt bokliga allt.

Den hade inte varit utlånad sedan 1982. Nästan att det kunde ha varit jag som lånade den sist. Skam på en sådan läsupplevelse. Heder åt biblioteket som ändå har den kvar. I magiska 30 dagar är den min. Men är det händelsevis någon som har den i sin bokhylla och vill sälja – hör av dig.

På den gråkantade promenaden hittade jag en bortkastad låda med gamla blöta böcker. Lådan stod lutad mot ett badrumsskåp som säckat ihop mot ett rostigt staket. Längst ned hittade jag Paul Gallicos Mitt hjärta i din hand. Som jag inte läst. Som jag hade glömt bort att jag ville läsa.

Tänk att någon slängt den rakt i min väg. Vilket fynd. Det blev även många berättarfynd på promenaden. Jag hade kameran i handen och hittade en översnöad bil, blommor på gravplatsen, spegelblänk och neonfärgad snö. Bilder som snart ska få berätta mer på Romania, mitt berättarflöde på Tumblr.

6 kommentarer leave one →
 1. 2011/04/04 16:09

  Jag tänker ofta att det är så lätt att glömma bort alla fina bokskatter som finns i magasin och antikvariat. Jag älskar doften av böcker. På Växjö bibliotek finns många intressanta böcker magasinerade. När jag hittade Ellen Keys Lifslinjer 1 blev jag alldeles lyrisk. Den fanns och den var antik. Det var magiskt att läsa boken. Hoppas du och de dina får fina lässtunder.

 2. 2011/04/05 22:44

  Bibliotekens magasin är en guldgruva. Tyvärr fattades fyra sidor i början av Fröken Ensam Hemma, så jag måste reklamera i morgon. Typiskt.

 3. majsan permalink
  2011/04/06 7:18

  My God! Jag läste aldrig fröken ensam hemma, men såg den i någon barnprogramsversion…eller var det en film? Ja, det var en fantasins koleldare 🙂

  • 2011/04/06 23:01

   Har ett svagt minne av en TV-serie och att den nästan matchade min fantasi. Skulle så gärna se den igen!

 4. 2011/04/24 10:49

  Någon mer som vågar sig på att återuppväcka barndomen? 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=ZdBUa4JEJG4 .
  Själv är jag ’63:a och minns både boken (lånad på blbliotek) och TV-serien med rysliga välbehag. Den som vet var man kan komma över ett ex är guld värd…

  • 2011/04/24 23:09

   Hej Per! Tänkte bara berätta att jag precis köpte boken på Tradera. Det var en hård budgivning, men jag vann på 585 kr. Mycket pengar för en bok, men jag tycker att det är värt varenda krona. Speciellt som jag har letat den i evigheter…TV-serien borde SVT sända igen, man kanske kan önska?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: