Hoppa till innehåll

Berättarberoende

2011/04/01

Jag har på kort tid utvecklat ett avancerat (och berikande) beroende. Detta är inte så likt mig eftersom jag ofta strävar efter att vara obereonde. Dock att jag nu har kapitulerat för Tumblr – ett fantastiskt enkelt verktyg för mikrobloggande och storytelling. Dock att jag också har givit vika för min egen berättarlust och lyft upp den till allmän beskådan. Bara en sån sak.

Så här skriver Telegraph om Tumblr:

Weblogs? Been there, done that. Facebook? It’s full of kids. Twitter? That’s so 2006, darling. No, the smart thing to be doing online these days is tumblelogging, which is to weblogs what text messages are to email – short, to the point, and direct.

Tumblr förenar bloggens personliga anslag med twitters öppna dialog. Du delar bilder och texter, kommenterar och följer andra som också gör det. Snabbt hittar du några favoriter. Snabbt inser du hur mycket inspiration det finns att hämta. Snabbt blir du beroende. Jag lovar.

Bengt-Erik Engholm, min ständige inspirationskälla, visade vägen. Bengt-Erik och hans blogg hittade jag föresten i samband med mitt inlägg om glesbygd. Tänk att ett kort besök i avkroken Kölsillre kunde leda till ett berättarberoende. Outgrundligt. Men finns det inte en mening i allt?

Nu kan jag nästan inte röra mig utan att se detaljer som väver fram små berättelser. Kanske på vägen till och från kontoret. Kanske mitt i matlagningen. Kanske i ett samtal med andra.

Det är som att ha en parallell stig i skogen bredvid det upplyst flisbeströdda joggingspåret.

På Tumblr öppnar sig nya världar (flosklervarning på det men what the heck). Bengt-Eriks album förstås, med ett mitt-i-situationen-berättande. Bibliotekarien från Lund som i sitt In the office of future förvandlar vardag till poesi. Staffan som med sina underfundiga Shots öppnar mina ögon. Min kollega Per Helander som verkar ha kommit loss. Sedan har vi Gary i London som fångar gatans språk, Hipstadiary i Frankrike, Daniela i USA och en hel drös med andra spännande berättare.

Och så jag då. Vill du kolla vad jag gör kan du då och då klicka på högerspalten i den här bloggen. Romania. Storytelling på Tumblr. Även berättarberoendet har ett namn.

One Comment leave one →

Trackbacks

  1. Bokfynd « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: