Hoppa till innehåll

Svansjön

2011/03/19

Vill bara ödmjukt berätta att jag blivit bergtagen av Scenkonstbolagets Svansjön. Så. Bra. Det. Var.
I brist på relevant recensionsspråk innehållande korrekta balettord, teateruttryck och musikaliska utgjutelser kommer här en betraktelse från hjärtat:

Shit, vad händer? Musiken omvandlar min kropp till en vinterruggig svan. Min högsta önskan nu är att få dansa med ett badkar. Alternativt ligga i ett och antingen 1. lojt hänga ut ett ben eller 2. sensuellt linda mina armar runt varandra och sträcka dem mot himlen. Åh vad snyggt det skulle kännas. Åh vad snyggt det är med människor mot vita kakelplattor.

När trollkarlen i första akten ålar in över golvet är han faktiskt bortom ord. Han finns inte fast han syns. Dansen materialiserar magins väsen. Närvaro, tänker jag. Mamma, nu blir jag rädd, säger sexåringen och greppar min arm. Alltmedan prinsen snackar med sig själv i olika varianter. Som på Twitter.

Flörtiga flöjttoner och geniala fioler får alla på scenen att bara svepa sina steg i en lustiger dans. Ja, det är ju balett det här. Svarta svanen gör entré och förändrar allt. En utmanande läckerbit som får alla prinsarna att tappa vettet. Ligga? Tror det va.

Åh vad häftigt det är. Tjajkovskijs musik leder sedan handlingen rakt in i ett slut som är så långt från Disney man kan komma. Sexåringen blir arg för att ridån går ned. Jag får göra konstgjord andning på mig själv för att orka klappa så mycket som den här föreställningen är värd. En gång till. Jag vill se en gång till.

Här är några riktiga recensioner: Svenska Dagbladets och Sundsvalls Tidnings.

Här är trollkarlen som äger scenen.
(Foto: Lia Jacobi, Scenkonstbolaget)

Här är sexåringen som bara måste få vara svan när föreställningen är slut.
(Foto: Lena Sjödin Roman)

2 kommentarer leave one →
  1. mats wigardt permalink
    2011/03/20 19:21

    Ledsen att behöva spräcka 6-åringens världsbild. Men ser man filmen Black Swan blir bilden av Svansjön och livet bakom kulisserna en helt annan…

  2. 2011/03/21 9:13

    Det är så underbart när kulturupplevelser skapar sådan estetisk respons. Man hämtar kraft som håller i sig för flera dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: