Hoppa till innehåll

Färgblind

2011/03/08

Färgblindhet är vanligare bland män än kvinnor. Det finns genetiska förklaringar.

Men att också färgblindheten slår igenom på färgnamn utskrivna i text hade jag däremot ingen aning om. Titta på förstasidesrubrikerna på senaste numret av tidningen Lantliv.

Romantiskt, modernt och vintagefynd.
Svart och vitt och skön mix.
Vårligt lockande med turkost och ljuvliga pasteller.

Eftersom det också finns några finfina fiskrecept i tidningen sätter jag den i händerna på mannen. Han tittar på framsidan, läser och begrundar. Och kliar sig i huvudet. Men du, den här turk-osten man ska inreda med. Kommer inte den att lukta i hela huset? Allvarlig paus. Eller menar dom tur-kost? Blir ju inte heller så fräscht när varmchokladen kallnar och apelsinen torkar.

Att det var färgen som avsågs var liksom inte ett alternativ.
Turkos. Det är typ en grön nyans av blått. I detta fallet skriven med bestämd slutartikel.

När jag tänker efter ser han inte heller om vi har nya lampskärmar. Eller nya kuddöverdrag. Eller blommor på bordet. Har det också med färgblindhet att göra? Eller handlar det om ointresse? Oförmåga att se detaljer?

Dock bör det sägas att han, tvärtemot resonemanget i stycket ovan, har hökblick för när det är dags att dammsuga, torka golv och städa badrum.

Konstigt. Men tur för mig. Jag är nämligen helt skumögd när det kommer till dammtussar och tandkrämsfläckar. Därtill även handlingsförlamad. Det är väl genetiskt det också.

One Comment leave one →
  1. 2011/03/12 13:49

    Ja, detta känner jag så väl igen och jag vet att vi inte är ensamma. Undrar vad det egentligen beror på. Det handlar ju om en känsla för det estetiska, men kanske har det att göra med att man är inställd på olika våglängder som man och kvinna ibland. Efter några dagar brukar min man säga, ja, men så fint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: