Hoppa till innehåll

Glimt

2011/02/27

Det är fint när något blir synligt. Om än bara i en glimt.

En liten öppning är ändå ett balanserande ögonblick av något annat än det som innan var. Något statiskt får plötsligt en elastisk punkt. Några oformulerade tankar som stökat runt i huvudet placerar sig på rakt och fint led och börjar taktfast marschera.

Konsten är att fånga det där ögonblicket, sätta foten i dörren och bända upp.

Det är inte säkert att det var något viktigt. Men undersöker man aldrig får man heller aldrig vetskap.

Det finns astronomer som spanat in världens hittills äldsta ljusglimt. Det var visst ett utbrott av gammastrålar där strax efter Big Bang. Bara att tänka på att en kosmisk glimt för 13 miljarder år sedan kan synas nu gör mig lite lätt illamående. Å andra sidan blir jag åksjuk för lite och ingenting. Tror det har med mitt balanssinne att göra.

Idag blev jag vimmelkantig av takdropp och omfamnande solsken. Gick planlöst fram och tillbaka längs Storgatan i en timmes glimt av våren innan jag vaknade upp. Vänta nu, det här är viktigt. Viktigare än alla gamla gammastrålar där ute. Så jag försökte såklart sätta foten i dörren och vräka upp våren. Det lät bara klafs, klafs och jag halkade till på den isbelagda tröskeln.

Skorna blev blöta, även det högra byxbenet. Men jag blev glad och synlig. Om än bara i en glimt.

2 kommentarer leave one →
  1. Monika permalink
    2011/03/12 19:06

    de där två sista styckena glimrar rent tranströmerskt tycker jag. fint!

    • 2011/03/12 22:18

      Åh. Det är det finaste någon någonsin skrivit/sagt om något jag skrivit. Gömmer berömmet i mitt hjärta och ruvar vidare på fler försök till glimrande formuleringar. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: