Hoppa till innehåll

Aptonym

2011/02/19

Jag fascineras av aptonymer, alltså när ett namn är ikoniskt och kan förknippas med den personens yrke. Som att heta Lisa Frost och vara meteorolog. Eller Syrén och vara trädgårdsmästare. För att inte tala om sportreportern Robert Tennisberg.

Tydligen har Handelsbanken en säkerhetsansvarig som heter R Rånman och på Nordea figurerar chefsekonomen A. Winsth. Det ska också finnas en sexolog som heter Jukka Virtanen. Fniss. Björn Sprängare som ordförande i LKAB är en klassiker.

Undrar om namnen tvingar fram yrket eller om personen i fråga, med glimten i ögat, visar sitt kall genom att byta namn? I fråga om sexologen vill jag inte veta.

Sedan finns det ju tvärtemot namn också. När jag gick i mellanstadiet hette en klasskompis Frisk. Han var ofta sjuk. Jag vet en som heter Snygg. Oavsett hur man ser ut är det svårt att leva upp till det efternamnet.

Själv heter jag numera också Roman, som min man. Vet inte om det ger fart åt skrivandet eller hämmar det. Oavsett vad gör mitt nya namn att annonser som denna framkallar en hel del lustifikationer vid frukostbordet. En Roman i byrålådan? He he. Låter tråkigt. Jag har en i sängen jag. Min man med. Kanske måste kolla vad Jukka Virtanen säger om det?


9 kommentarer leave one →
 1. 2011/02/20 9:33

  Läser idag om Maria Tullberg på Handelshögskolan i Göteborg. Handel skapar väl just tullberg, eller? 🙂

 2. 2011/02/23 9:45

  Min lärare i femman berättade om en semesterresa där de råkade få framrutan krossad av stensprut. Ni äldre vet ju att vid den tiden, 60-70-talen, fanns det inte asfalt överallt. Det är sant! Jo, han var tvungen att vända sig till en verkstad och han fick även tag i en försäkringsman. Efter alltihop, när han stod där med ny framruta, och med försäkringspapperet i handen fick han slutligen syn på underskriften: Sten Skott, Folksam…

 3. 2011/02/25 22:33

  Och just nu: Torgny Buske, trädbeskärare PRO. Han som var med och beskar så noggrant att ungarnas päronträd nu är puts väck.

  • 2011/02/26 16:41

   Jamen är det inte fantastiskt mitt i eländet. Kanske tvingade namnet fram handlingen. Inga träd här inte…bara buskar.

 4. 2011/03/02 10:27

  Är det alltså så, att vi blir vad vi heter då? (Ofrivilligt rimmande efter 50-årskalas, det är svårt att få bort sånt knas.) Vad tror du Stefan Storvall gör? Jo, han är vallachef i finska skidlandslaget.

 5. 2011/12/13 9:34

  Vilket kul inlägg!Fick mig några glada skratt. Tack! Härligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: