Hoppa till innehåll

Handboken

2011/02/07

När jag behöver tröst, vägledning och nytändning i mitt värv plockar jag gärna fram Olof Lagercrantz bok Om konsten att läsa och skriva. 67 gram välförpackad läs- och skrivdynamit. Nu dessutom nyutgiven i pocket med ett pris kring 50-lappen. Bättre investering än så får man leta efter.

Som handbok betraktad är den liten till formatet men stor i innehållet. Inga pekpinnar eller stränga förhållningsorder. Bara ödmjuka reflektioner och kloka tankar. Betänk det lilla ordet om som inleder bokens titel. Däri ligger skillnaden mellan handböcker och handböcker. Och skillnaden mellan det tvivel många hyser över sin egen förmåga och upprymdheten över att faktiskt, då och då, lyckas klämma till med en formulering som lyfter.

Men kan man då lära sig att skriva? Olof Lagercrantz jämför med att snickra stolar. Att stolen är komfortabel är knappast en slump. Och att svarva perfekta stolsben lär man sig inte i en handvändning. Bakom en välsnickrad stol ligger år av övning, säkert även ett antal kasserade stolsben, pinnar och sitsar. Det förstår ju vem som helst.

One Comment leave one →

Trackbacks

  1. Komma loss « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: