Hoppa till innehåll

Tallen

2011/01/01

På tolvslaget skjuter vi inte några raketer. Nej. Nej. Vi är ansvarsfulla vuxna som tänker på hundarna och skaderisken. Vi vill ge våra barn en lugn övergång från det ena året till det andra. Visa på värdet av en högtidlig stämning. Undvika den hysteri och kalabalik som lätt uppstår i samband med fyrverkerier.

Vi tänder istället tre stycken UFO-ballonger. Små varmluftsballonger i tunn plast som med brinnande paraffin kan dra iväg 1000 meter upp i luften. Vackert. Stämningsfullt. En fin procedur som tar några minuter och som kräver omsorg. Bruksanvisningens finstilta skrattar vi åt. He he. Aldrig tända mindre än 75 meter från hus och träd. Jo tjenare.

Det är vackert när de stiger. Det gamla året försvinner och välkomnar det nya. Allt i samma handling.

Sexåringen låtsas att hon är den gul-blå. Att hon sakta lyfter och får se Sundsvall från ovan. Uppspelt som få hoppar hon upp och ned ackompanjerad av det gigantiska granatregn som fyras av från inre hamnen. Mamma, nu är jag på väg. Vi ler mot varandra och skålar.

Tills den gul-blå seglar rakt in i grannhusets tall, tätt följd av en grön-röd. Hoppsan. Två av tre fastnar i tallen. Och jösses vad det flammar. Hur länge brinner en sån där ballong egentligen? Oj, nu kommer grannarna ut också. Just precis nu. Men dom ser väl inte? Hur ska dom inte se? Sexåringen med hög röst. Mamma, kommer det att börja brinna nu? Nej då, om vi står här brinner det inte, sörru. Och om det ändå gör det ringer vi brandkåren.

Vi håller om våra barn och pratar på i falsett. Sneglar mot tallen. Låtsas inte om att det fortfarande brinner ganska duktigt. Tur att det snöar. Att tallbarren är helt genomfrusna. Att vi är ansvarsfulla vuxna som har koll på läget. Det slocknar.

Väl hemma någon timme senare somnar sexåringen med ett konstaterande. Mamma, tänk att jag fastnade i tallen.

One Comment leave one →
  1. lillsiz permalink
    2011/01/02 10:29

    ha ha ha underbart!!! kraaam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: