Hoppa till innehåll

Talang

2010/12/26

När det är dags för sexåringen att testa de nya vattenfärgerna blir plötsligt hela familjen väldigt ivrig. Finpapperet ska fram. Mårdpenslarna likaså. Vi röjer bordet och gör plats. Nu ska här målas. Det finns inget nytt i konsten utom talang, säger jag och blir inspirerad och ivrig. Äntligen ska motiven komma till mig och förlösa mitt skapande. Det är dags nu.

Sexåringen går på med den bredaste penseln. Uttrycksfull som alltid. Pussmun på glid, förvånat skelande blick. Lite Picasso där kanske? Notera den kreativa stavningen av skägg. Sedan kommer hon på att det är roligare att tvätta penslar i diskhon.

Tjej med skägg

Jag målar helt planlöst ett blått fält som ser ut som…en cykelhjälm. Och sedan blir det som det blir. Lär ju inte få patent för den nyskapande cykelkonstruktionen. Men fort går det. Motvind eller medvind är svårt att avgöra. Perspektivförskjutningen är uppenbar. Plötsligt fick han också en distinkt mustasch och svettiga lockar. Likheten med en viss tysk partiledare finns där. Hur gick det till? Politisk satir är ju liksom inte min grej. Men ni ser. Full fart mot undergången.

Full fart

Mannen i familjen låter handen nonchalant styras av sin fiskepassion. Lätt och ledigt förvandlas de simpla vattenfärgerna till böljande vågor, rasslande löv och en ensam fiskare som just fått napp. What the heck. Tänker jag och tittar på min tyska cyklist. Blir på gränsen till missunnsam. Här skulle vi ju ha en trevlig familjestund och så sätter han igång att briljera. Oschysst. Fem minuter senare avslutar han konstverket och återgår till soffan.

Isfritt

Kvar sitter jag och kämpar. Överger tysken och försöker mig på några flagade stenväggar framför den längsta av stränder. Eftermiddagsljus när sanden ångar. Vågorna bryter i violett. Man kisar ut över horisonten och blir ett med alla de andra som drömt sig över haven. Kan formulera det på näthinnan. Förnimmer det på huden. Skriver det lätt och ledigt utan att ens reflektera.

Men att få till det med en pensel. Hur svårt kan det vara?

Den totala talanglösheten

Hur svårt som helst.

4 kommentarer leave one →
 1. Annika permalink
  2010/12/26 20:39

  Ler stort! Vilken familj. ❤

 2. lillsiz permalink
  2010/12/27 12:11

  ha ha ha ja känner igen det där..

 3. 2010/12/27 14:36

  Det är underbart att skapa tillsammans med barn. Så fina bilder och vilken skaparglädje.
  Härligt att få ta del av.

 4. Pelle permalink
  2010/12/29 9:04

  Lena S formgivare/illustratör…
  Man får nog slå sig på skrivandet. Hur svårt kan det va.?………… Jätte! ; )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: