Hoppa till innehåll

Således

2010/12/15

Orsak och verkan kan man alltid räkna med. På ett eller annat sätt följer således alltid det ena på det andra. Vi har ju till exempel tisdag som följer på måndag. Rekylen som följer på skottet. Det bakhala som följer på ovallade skidor. Klådan som följer på hanteringen av gullfiber. Ruset som följer på alkoholintaget. Landhöjningen som följer av inlandsisens minskade tryck.

Mycket är logiskt och givna sanningar för de flesta.

Sedan finns det totalt obegripliga samband. När orsak och verkan spretar och tar sig bisarra uttryck. Våld som följer på ilska. Självmordsbombande som följer på extrem religiositet. Hur en veckas magsjuka plötsligt följer på ett glas östersundsvatten. Hur hat kan följa på kärlek. Hur kan det göra det?

Oavsett är det ordet således (och synonymer som följaktligen och alltså) som binder allt samman. Ord som hänvisar det ena till det andra. Både i tanke och handling.

Om inte således fanns skulle det bara finnas öar av händelser och företeelser. Utan förbindelser mellan varandra. Vi skulle stå helt förundrade och betrakta arkipelagen utan att kunna vare sig njuta av eller förfasas över den. Vi behöver således således. Således är drivkraften för allt; forskning, utveckling, kreativitet och ömjukhet.

Sedan tycker jag också att således är ett snyggt gammalt ord, som till yttermera visso, förtjänar ett flitigare användande.

Tack Andrea som önskade ordet. Och således fick mig att fundera över detta.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: