Hoppa till innehåll

Lugnet

2010/12/09

Ibland blir bloggandet som en stafettpinne. Något i någons inlägg fångar intresset och jag känner att jag behöver ta det vidare. Ofta blir det bara i de egna tankarna. Kanske som en haiku att lägga till samlingarna. Emellanåt ett samtalsämne med vänner. Ibland hamnar de här.

Jag har tänkt en hel del på Mymlans inlägg om ljuset på andra sidan. Känslan när man efter år av en sorts livssituation inser att världen som man känner den inte är sig lik. När plötsligt oro och stress inte finns där, hur mycket man än lyssnar. När en ny plattform att utgå från har växt fram och rotat sig. När lugnet, helt utan underströmmar, breder ut sig och öppnar upp mot en ny horisont. Då kan det faktiskt bli lite otäckt.

Du måste backa. Stoppa. Tvivlen kommer, de som äter sig inåt. Är det sant det här? Förtjänar jag detta?

Sedan kommer misstänksamheten. En sorts otrohet mot de egna känslorna. Du känner inte det du känner. Du bara tror att du känner det du känner. Och så är det den känslan som blir sanningen om det härliga lugnet. Att det är bedrägligt. Att det inte är sant.

Jag blir förbannad på psykets mekanismer. För att inte tala om alla kroppsminnen. När oro har blivit det tillstånd som hjärna och hjärta anser normalt går vägen till ro långa omvägar. Även om det är en spikrak motorväg utan några som helst avfarter måste man liksom ned i diket och klafsa.

Jag är uppe nu. Erfarenheterna av ett annat liv bär jag i kropp och själ. De har varit dyrköpta. De kommer att bli användbara. Men nu bara vägrar jag se diket. Än mindre sätta min fot i det. Jag försöker bara vara i det lugna och våga blicka ut över ännu ej upptäckta landskap.

Och det är den stafettpinnen jag härmed skickar vidare.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: