Hoppa till innehåll

Klippkola

2010/12/07

Man vill ju inte gå bet på ett önskeord. Eller så är det precis det man ska göra för att vara trovärdig i sitt värv? Klippkola är ganska lurigt. Inte ens att googla fungerar. Menar du klippskola? Nej, jag menar faktiskt klippkola.

Ledtrådarna från Monika skingrar inte molnen nämnvärt. Klassfest? 1976? Jag misstänker att vi har med väldigt lokala företeelser att göra. Och att avståndet mellan Matfors och Alnö aldrig varit längre än i denna ordination.

För i Matfors var det halva halvliters glasspaket, Indianpopcorn och läsken 21 som gällde på klassfesterna det årtalet. Möjligtvis en och annan 5-öreskola inköpt på Röhmans. Kanske även ett tuggummi (Jenka, Shake eller Dance). Eventuellt nötcréme.

Man mådde i alla fall illa av att äta sig fullständigt proppmätt. Man dansade foxtrot inlärd av Rune Bergström (eller var det senare?). Man hade lånat en satinskjorta. Man hatade sitt tunna, spretiga blonda hår som bara blev elektriskt av nämnda skjorta. Man var livrädd för att någon skulle fråga chans på en. Man var livrädd för att någon inte skulle fråga chans på en. Man satt i alla fall inte och klippte den kola som ens mamma inte hade kokat. Inte i Matfors.

Så snälla Monika. Upplys mig och alla andra. Vad sjutton är klippkola? Och vad ska man göra med den?

6 kommentarer leave one →
 1. Joakim permalink
  2010/12/08 9:23

  Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.

 2. Joakim permalink
  2010/12/17 14:31

  Populär Plan 2-kola med lime

  ca 60 stycken

  Du behöver:
  100 g smör
  2 dl vispgrädde
  3 dl socker
  1 tsk vaniljsocker
  rivet skal av 2 lime

  Gör så här:
  Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller ett kulprov: häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och ganska fast kula. Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med mindre botten.

  Smaksätt med lime. Häll upp smeten på en oljad plåt eller på bakplåtspapper.

  Låt svalna och skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.

  • 2010/12/17 14:41

   Kan intyga att just den här klippkolan var supergod! Snälla Joakim hade bakat och tagit med sig till kontoret. Snacka om att bidra till jobbtrivseln!

 3. Joakim permalink
  2010/12/17 22:06

  ”Bert-byrå-stämpeln” vill man ju helst undvika. Jag satsar på ”mammas-pojke-stilen” som är riktigt effektiv på medelålders kvinnor. Förväntar mig många ”nåååh” för den här insatsen.

  • 2010/12/17 23:17

   Nåååh. Nåååh. Han är ju fantastisk den där Jocke. Vet hur man gör en medelålders kvinna (eeh, vänta nu…) glad. Så långt från Bertbyrån man kan komma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: