Hoppa till innehåll

Lägda

2010/12/01

Går på Storgatan. Fina vinterstaden Sundsvall strålar av ljus och girlanger. Går genom adventspimpade Vängåvan. Sneddar över Esplanaden. Snön till trots är genvägarna upptrampade. Det är som om de sitter i stadens gener. Funderar jag när jag, som vanligt, får vänta vid järnvägsbommarna.

Får då en plötslig längtan efter lägdan. Den oupptrampade. Min speciella lägda ned mot min speciella sjö som i den speciellt blåa decembertimmen lämpar sig för skidåkning. Känner stavarna i händerna och trycker ifrån. En gång till. Susar ned mot ladan och tar sikte på sjön. Väl därute, bara jag och natten. Sammetskyligt. Ljudfullt. Stjärnbestrött.

Sedan kommer godståget. Det längsta av dem alla med storstadsklotter på vagnarna. Åker helt fräckt rakt över lägdan, ladan och in i sitt eget mörker. Jag vaknar upp. Tar bilen hem, fortfarande in the lägda-mood. Kommer hem och fortsätter längta. Hittar facebookgruppen Det heter lägda, inte åker. Ett enda inlägg. 6 137 medlemmar. Känner mig plötsligt som en del i en stor gemenskap.

Hello alla lägda-lovers. För oss behövs inte så många ord. Det räcker att bara gilla för att med ilfart förflytta sig till sin egen längtans lägda. Något som de som är ute och åker på en simpel åker aldrig ens är i närheten av.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: