Hoppa till innehåll

Törne

2010/11/12

Ordinationer kan ta tid. De måste få värka fram. Ta till exempel önskeordet törne. Länge har jag haft det med mig och tänkt att det banne mig inte finns så mycket att säga. Det är bara vasst och en ganska onödig del av en blomstjälk. Förvisso på rosor, men ändå. Man låter helt enkelt bli att ta på törnen. Törnekronor har inte varit moderna på 2000 år och på törnekvistar sitter bara fåglar i lundellska texter.

Sedan har jag hört att tyskarna använder uttrycket ”ein Dorn im Auge”. Alltså en törne i ögat, där vi i Sverige ofta säger en tumme i ögat. Eftersom tumme heter Daumen på tyska kanske det är så att Dorn och Daumen har förväxlats på vägen så att vi lyckats få törne till tumme? Hur som helst säger engelsmännen ”thorn in my side” och hur ont gör det egentligen? En törne i sidan. Töntigt. En tumme i sidan. Ännu töntigare. Ett horn i sidan är det som gäller. Det borde göra hyfsat ont också. För att inte tala om hur ont det gör att få en törne i ögat.

Härmed förespråkar jag rätt språk på rätt plats.

Men så idag. Jag överhörde ett samtal på stan. Två äkta sönsvallsöngdomar pratar om önderbara bandet Fredag. Som är ute på törne. Som öppträder på Stadshuset på lördag. Köngligt. Fredag på törne. Jag säger då det.

Den som väljer att uppvakta en ros må känna till dess törne. Oavsett var i världen spelningen äger rum.

2 kommentarer leave one →
  1. mats wigardt permalink
    2010/11/14 14:47

    Fick punka på barnvagnen häromdagen. När däcket togs av och slangen kom i dagen visade det sig att det var en törnetagg som var orsaken till läckaget. Så visst är törne en realitet, och då inte bara som pannband på en känd missionär kring år noll.

    • 2010/11/14 23:22

      Men är det inte typiskt. Inte nog med att barnvagnar är otroligt tunga att dra i snömodd, dessutom måste man få punka av en törnetagg. Det som göms i snö hittar ett barnvagnsdäck direkt. Lite norrlandsblues över den händelsen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: