Hoppa till innehåll

Lurigt

2010/10/23

 

Varför i fridens namn säger man fortfarande lägga på luren när man avslutar ett telefonsamtal? Annika funderar och önskar sig ett resonemang i frågan.

Det man gör i dag är ju att trycka på en knapp med en lursymbol på. Eller bara fint nudda vid en. De som fortfarande har en fysisk lur att lägga på är antingen inte intresserade av digitala tjänster eller måhända i behov av att få ut sina aggressioner genom att då och då bokstavligen slänga på luren.

Slangopedian säger att uttrycket ”lägga en” betyder att göra något. På så sätt blir att lägga på en lur de facto ett görande även om du inte har en lur i handen. Lägga på blir synonymt med att göra avslut. Oavsett lur.

Men visst är det lurigt. Vad ska man annars säga? Avsluta, avrunda, upphöra, fullborda? Tjuvlyssnat.se har snappat upp en konversation som kanske har svaret. Klicka på. Just det, klicka på verkar vara det nya lägga på luren. Funkar väl som uttryck. Men räkna med att det tar åratal innan det får genomslag i vardagen.

För tänker man efter dras det väl fortfarande en och annan slipsten. Det bärs tunga ok. Och mage som en tvättbräda uppskattas alltid. Även om det var mer än åratal sedan slipstenar, ok och tvättbrädor användes för det de ursprungligen var tänkta för.

 

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: