Hoppa till innehåll

Mogen

2010/09/21

Maj    September

Fatta att en tomat kan göra mig till tårar lycklig. Röd, doftande och fulländad hänger den plötsligt där efter fyra månaders resa från frö till frukt. Sexåringen får plocka. Med andakt bär hon den i båda händerna. Jag får ett hjärtehugg över tiden, livet, växandet, kärleken och barnets stolta skördeblick.

Det står väl inte på förrän hon flyttar hemifrån. Den här underbart utmanande ungen. Och där kommer jag att stå med en tomat i näven och undra vad som hände. Jag frammanar situationen, känner in den och tänker på Mymlans fina inlägg i ämnet barn som flyttar ut. Får ännu mer tårar. Tomattårar. Tidstårar.

Graden av gråtmildhet ökar med åren. Desto större blir också tacksamheten och vetskapen om livets skörhet. Jag blir sentimental. På gränsen till pinsam. Får en förundrad blick av sexåringen. Mamma är bara lite snuvig vettu. Man blir det när man blir mogen. Säger jag och snyter mig. Men mamma. Det är väl ändå inte snor som rinner ur tomaten när den är mogen?

2 kommentarer leave one →
  1. Ulf Melander permalink
    2010/10/11 4:48

    Jag kände mig mogen när jag var sju år och låg och tänkte var universum slutade någonstans och sen kom min bror in och frågade en svår matematisk fråga men den tyckte jag var tråkig, den hade inget utvecklande, utmanande-kreativt i sig. Men jag suckade och löste den ändå. Jag tycker att det finns en underbar frånvarande närhet och den sitter ju i tanken. Skördandet efter det mogna föruttnelsen, mullen. Det där pågår ju alltid. Den är väl evig antar jag precis som jag hoppas att frånvarande närhet är. Jag vill tänka gott. göra gott när jag kan.
    Leve närhet mys och ömhet. Leve det fysiskt frånvarande. Ha det Jävligt Bra.
    Det leve hipp hipp …..

Trackbacks

  1. Mållös « Ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: