Hoppa till innehåll

Glesbygd

2010/09/14

Ibland får mitt jobb en skinande guldglans. På en måndag dessutom. Uppdraget att skriva om engagemang, entusiasm och utvecklingsvilja i Kölsillre visade sig både gnistra och glimma. Bland älgjägare, stora skogar, övergivna hus, bräkande får, gamla traktorer, utflyttning och laglöshetskänsla möter jag vibrerande kraftfält, humor och smittande galenskap. Bilden av glesbygden säger en sak. Människorna som verkligen bor här en helt annan.

Det är inte vilka som helst som klarar av livet på landet. Först måste du våga lyssna på dig själv. För det finns ingen ström att följa. Sedan behöver du tro på dig själv. För det finns ingen annan som gör det. Sist av allt måste du göra saker tillsammans med andra. För det är då det händer saker. Afrodans, livesändningar via bambuser, pipläger, inspirationshelg för författare, trolltrummerskor, byabussen, julmarknad, fisketurism, Haveröveckan och tusen andra projekt. I Kölsillre är det bara framåt som gäller. Jag tror Sverige behöver mer glesbygd. Det är här det händer. Och det är här människor kan göra skillnad.

5 kommentarer leave one →
 1. 2010/09/15 16:22

  Men jag kan se att du har varit hos n’Göran där på Mon. Trevligt. Ja, även om man är glesbygdsbo i förskingringen, så är man det för alltid i själ och hjärta. Och det lilla man kan göra för att det ska finnas möjligheter kvar där ute i skogarna, det lilla försöker man göra. Trots att den kommunala ledningen håller på att avkroka ihjäl sig.

  I Kölsillre med omnejd finns många krafter. Och det känns skönt.

 2. 2010/09/16 11:51

  Visst är det på Mon jag har varit. Förlänades ett härligt mottagande av kraft och kreativitet. Hörde också i förbifarten om din idé om skrivarhelg och tyckte att det lät så spännande. Du kan väl hålla mig underrättad?

Trackbacks

 1. Framtid Ånge i Haverö | kölsillre.se
 2. Berättarberoende « ordinerat
 3. Köksbordet « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: