Hoppa till innehåll

Slumpen

2010/09/07

Efter att ha läst Paul Austers Den röda anteckningsboken är jag besatt av slumphistorier. Den här boken är lättlitteratur när den är som bäst. I 24 korta berättelser skriver Auster om tillfälligheternas spel och hur de påverkar våra liv. Mest fascinerande är historien om hur avsaknaden av en penna i en viktig situation gjorde honom till författare.

När slumpen styr är riktningen åt vilket håll som helst. Frånvaro av logik och kunskap blir ett nyskapande sammanhang. Ingenting är för stort eller litet för slumpen. Och bra sammanträffanden ska man vara rädd om. Det finns något i det som är för stort för att begripa. Kommentaren Tänk vad världen är liten räcker inte som förklaring.

Slump eller högre mening? Försyn kanske? Eller bara tur?

Innan du läser Auster. Här är en av mina slumphistorier:

Min vän M reste jorden runt och träffade en kärlek från USA. M följde med dit, hängde lite med sin nyfunna kärlek och hans kompisar. När hon berättade för dem att hon var från Sverige var det en som blev eld och lågor. Sverige, sa han med drömmande blick, jag var så kär i en tjej från Sverige för några år sedan. Känner du henne? M skrattade och sa att även om Sverige är litet är det knappast troligt. Sedan visade det sig att tjejen från Sverige var från Sundsvall och M:s gamla bästis som hon förlorat kontakten med. M for hem och det blev inget av kärleken. Dock har hon idag en nära relation med den borttappade bästisen.

Vilken är din bästa slumphistoria? Dela med dig!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: