Hoppa till innehåll

Skolstartsfunderingar

2010/08/23

Några reflektioner efter 6-åringens inträde i utbildningsväsendet:

Begreppsförvirring. Förskoleklassen går inte på förskolan utan i skolan. 6-års säger några, trots att det borde kännas konstigt för de många barn som inte har fyllt 6 när de börjar. Förskolan, däremot, är det som vi dagligdags kallar dagis. Hur kan något så tillsynes enkelt ha blivit så krångligt? Tänk vad lätt det var när det hette dagis, lekis och skola. Klockrent liksom.

Lapp på lapp men ingen dator. Just de här förskoleklasserna verkar vara mitt i glappet mellan det förträffliga Föräldramötet och Skolan på webben (som tydligen funkar bra). Känns konstigt och omodernt. Jag menar. Hur svårt kan det vara att stanna kvar i det ena eller logga på det andra?

Namnkunnighet. Fröknarna lär sig namnen på 22 barn blixtsnabbt. Imponerande.

Tekniskt fel. Ostädad gård, oklippt gräsmatta, dåligt ljud i mikrofonen och ett skåp utan lucka. Bland annat. Fick höra sedan att vaktmästaren gått i pension och att den nya börjar 1 september. Dålig tajming.

Tidlöst. En klocka går 10 minuter för fort. En annan fem minuter för sakta. Tänker att det säkert är någon vits med det. Att barnen ska ha tid på sig att komma in? En ny version av den akademiska kvarten? Tills jag kommer på att det såklart har med vaktmästaren att göra. Se ovan.

Lätträknat. Skolan satsar extra på matte. Helt suveränt. Det finns matteskåp, matteövningar och mattespel i alla klassrum. Till och med mattelådor som eleverna får låna hem.

Lätträknat. Igen. Skolåret invigs med en mattecirkus och clowner. Alla springer under en stor färgglad fallskärm. Och Mattekvinnan, en glad superhjälteliknande figur, nästan flyger in på skolgården. Barnen jublar. Men Mattekvinna? Hm. Hade det hetat Matteman om det varit en man som klätt ut sig?

Föräldrafritt. Nu får ni säga till mamma och pappa. Ta hem det här till mamma och pappa. Hänvisningen till mamma och pappa som ett par är fortfarande det som gäller. Att kärnfamilj blivit stjärnfamilj verkar ha undgått skolans värld. Och idag finns det ju massor av mamma och mamma samt pappa och pappa. Det kanske räcker med ordet förälder/föräldrar? Men det lyser med sin frånvaro.

Inget av detta noterade 6-åringen. Hon skrattade hela vägen till skolan. Hoppas skolglädjen och lärandelyckan håller i sig även de kommande tolv åren. Det blir nog bra det här. Amen.

One Comment leave one →
  1. lillsiz permalink
    2010/08/23 19:23

    ha ha ja du, vad kan man säga välkommen till min värld, är väl förvisso mer uppkopplad men på mitt jobb går inte en klocka på samma tid.. kanske för att eleverna själva ska ta ansvar för sin egen tid men jag kan tänka mig att det är lättare när man är 15 än när man är 6 år..

    Härligt i alla fall att lillstora fröken äntligen har börjat i skolan, ett stort steg för liten tjej
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: