Hoppa till innehåll

Blåbärspaj

2010/07/29

Tjock, överfylld och varmt doftande. Sommarkänslan som bara en nybakad blåbärspaj kan frammana är så starkt förankrad i årtionden av somrar. Den när jag repade pappas bil med en sten. Den när jag sommarjobbade i sjukhusköket. Den när jag hade de avklippta jeansen varje dag. Den när jag var så trött. Den när min dotter föddes. Pajerna länkar dem samman.

Såklart handlar det inte om blåbarspajen i sig. Den går ju att äta året runt nuförtiden. Det handlar om sommarens topp. Om hösten som närmar sig. Om det faktum att bären hänger där och ska plockas. De ska bara plockas. Att låta bli är inte ett alternativ. Blåfärgen sitter kvar på fingrarna några dagar. Nöts sakta. Allt för att vi ska förstå att varje stund är ett blåbär. Ögonblick att plocka och lägga i ett decilitermått. Sedan varsamt hälla i ett pajskal och grädda. Äta. Bjuda. Njuta. En paj gör alla somrar. De som varit och de som kommer.

Föresten. Det skulle regna idag. Hela dagen har jag väntat, gått runt huset och spanat efter regntecken i skyn. Dock utan att kännas vid en enda droppe. Men nu rullar en blåbärsblå himmel in över sjön med en självklarhet som säkert får alla meteorologer att le och nicka. Vad var det vi sa? Det skulle ju regna idag. Och nu kommer det. Regnet. Äntligen. Blåbären jublar i busken.

2 kommentarer leave one →
 1. Monika permalink
  2010/08/02 19:32

  Regnet regnar, och pajen bakas, men enligt vilket recept? Det undrar jag!

 2. Karin Ericsson permalink
  2010/08/19 16:43

  Jag blir aldrig en redig öschgöte, guskelöv!
  Jag trodde att I Östersund pratar man på ö, smalt ö.
  I Syndsvall säger man typ: lillgymman är hyngrig, ialla fall i vår släkt! Dialekter är fantastiska, men inte alltid så vackert.
  Här i södern vet de ej vad en ”lägde” är.
  Vaddå ”åkermark i träda”
  Jag blir oxå nyfiken på receptet! Jag bakar blåbärsmuffins, himla goda men söta, med mycket smör i!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: