Hoppa till innehåll

Buren

2010/06/19

Ordet för dagen borde kanske hellre vara uppburen. Jag menar med tanke på Victoria och Daniel. På det fantastiska bröllopet, på alla högt aktade gäster, på vilket sätt som deras bröllopsdag idag firats och bevakats över hela landet. På alla kreationer, tiaror, diadem och diamanter som glittrat ikapp på alla uppburna kungligheter.

Eller kanske skulle ordet ännu hellre varit kärlek? Eller mod? För den kärlek och det mod som Daniel visat med dagens handling är väl ändå enastående. Tänk att välja att få hela sitt privatliv satt i offentlighetens ljus. Det är kärlek det. Mer om det en annan gång.

Nu till buren. Buren är ett sånt där härligt ord med dubbel betydelse. Hittade den här debattartikeln med anledning av Daniels nya livssituation. Att han nu riskterar att bli fast i den gyllene buren. Fängslad alltså. Och därmed uttråkad. Hur det blir med den saken får vi väl tiden utvisa. Men helt klart är väl att alla äktenskap riskerar att bli en bur för alla inblandade.

Det jag egentligen fastnade för var ärkebiskopens fantastiskt retoriskt vackra tal till brudparet. Talet, som handlade om offentligheten och det privata och korsningen däremellan, har en formulering som lyfter över alla andra.

Den som är trygg törs bli buren.

Mycket sanning om kärlekens innersta väsen och betydelse finns i de sju orden. Jag vet inget om äktenskap, men i ett gemensamt liv med en annan människa handlar det om att bära och ibland låta sig bäras. För det krävs trygghet. Och den kärlek som ger den tryggheten måste väl ändå vara den sanna? Oavsett graden av offentlig uppburenhet. Oavsett alla andra omständigheter. Oavsett om buren är gyllene gäller det att våga bli buren i tvåsamhetens famn. Tack ärkebiskopen för den insikten.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: