Hoppa till innehåll

Hundraåringen

2010/06/14

Tänk dig en korsning mellan Arto Paasilinnas författarskap och Forrest Gump. Jordnära galenskap i kombination med tillfälligheternas spel och historiska skeenden. Till det en stor dos positivt tänkande och tron på att allt löser sig. Det blir liksom som det blir för Allan Karlsson, huvudpersonen i Jonas Jonassons bok Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Att fylla 100 år är måhända en märkeshändelse. Men har man som Allan Karlsson levt ett helt sekel gäller det liksom att inte slösa bort tiden med att fira. Det är ju inte direkt så att han har åren framför sig. Han kliver helt enkelt ut genom sitt fönster på äldreboendet och försvinner. Och i och med det är det kört. Alltså för läsaren att släppa boken. För Allan Karlsson däremot startar en kedja av händelser som allt eftersom knyter samman hans egen makalösa berättelse med det eskalerande polispådraget i spåren av hans försvinnande.

Respekt till hundraåringen. Han gör som han vill. Respekt till författaren som lättsamt lyckas knyta ihop hundra år av historia med en outbildad bondpojke från de sörmländska skogarna. En fjärils vingslag kan starta en orkan. Gubben Karlsson får hela världshistorien att hänga samman.

Charmerande, roligt och okomplicerat. Ska du läsa en bok i sommar så läs Hundraåringen.

4 kommentarer leave one →
 1. Christina Hedensjö permalink
  2010/06/14 16:18

  Hej, håller helt med stundtals skrattar jag så tårarna rinner. Undras vad hans nästa bok handlar om?

  • 2010/06/15 20:28

   Läste någonstans att arbetsnamnet på hans nästa bok är ”Hundraettåringen som till allmän förfäran återvände hem”. Väl hemma igen ska han tydligen ställa till oreda i det svenska regeringskansliet och skapa elände i världen. Vet inte om det är sant…

 2. 2022/11/21 2:18

  Appreciaate you blogging this

Trackbacks

 1. Tweets that mention Hundraåringen « Ordinerat -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: