Hoppa till innehåll

Konceptkonst

2010/05/31

När jag blir stor ska jag bli konceptkonstnär. Som Ed Ruscha, aktuell med 50 år av måleri på Moderna Museet. Då kan man nämligen manifestera sin idé utan att ta hänsyn vare sig till estetik, material och kunder. Idén äger. Inget annat. Det tycker jag känns lockande. Att styra istället för att styras. Att inte ta hänsyn.

Ed Ruscha jobbar mycket med ord och ordbilder. Han tränger bakom språkets makt och gåtfullhet. Genom paradoxer och motsägelser framträder den där skärpan som bara återfinns hos en nybrynad kniv. Ack ja. I hans sammanhang blir ett frågetecken en hel värld, slitna ord får nytt värde och till och med ett semikolon är större än livet självt. Något som varje skribent önskar åstadkomma åtminstone med en ynka mening, någon enda gång, för någon enstaka människa.

Kanske bättre att överge skrivandet för det konceptuella konstnärsskapet? Och sätta något i rörelse utan att berätta hela historien. Och sätta idén före allt. Och leva på havregrynsgröt. Nu gör väl inte Ed Ruscha det eftersom han, som en av popkonstens första, säkert får en hacka eller två. Hans verk ”växer ur en amerikansk sensibilitet, ur en urban frustration”.

Mina verk skulle växa ur en norrländsk försiktighet, ur en glesbygds tysthet genomborrad av en morkullas svirrande och smattret från en blå, jackad Puch Dakota. Det skulle vara fullt av semikolon och horder av frågetecken. Som dominorbrickor skulle de falla från Centrumhuset i Matfors hela vägen nedför brinken till Ljungan, ni vet där det var en fantastisk blomsteräng innan de byggde det nya postkontoret, som för övrigt stängdes för flera år sedan och som nu reas ut som butikslokal av en fastighetsägare i panik.

Patetiskt är bara förnamnet. Men när efternamnet är konceptkonstnär tycker jag att det bådar gott. Både för mig och Matfors.

2 kommentarer leave one →
  1. 2010/06/10 12:34

    Ja, vad ska man säga…. Kan bara buga och bocka för en fantastisk ordkonstnär. Tack! Och konceptkonstnär är du på sätt och vis redan…. nästa steg att i högre grad styra istället för att styras?

    • 2010/06/11 12:17

      Tack Kirsi. Jag jobbar varje dag på att styra istället för att styras. Kruxet är att matcha ihop alla delar av sin verklighet så att de jackar i varandra och drar hjulet framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: