Hoppa till innehåll

Lättlitteratur

2010/05/18

Ett mellanslag gör stor skillnad. Speciellt när det handlar om skillnaden mellan lätt litteratur och lättlitteratur. Det är inte vedertagna begrepp, men eftersom jag pratade om två vårlätta böcker i dagens boktips på P4 Västernorrland tycker jag att en förklaring kan vara på sin plats.

I lätt litteratur väger inte innehållet tungt fast boken kan vara en tegelsten. Handlingen kan vara banal, karaktärerna ofta platta och händelserna alltid förutsägbara. Vilket gör läsningen ganska tråkig och andefattig.

Det jag kallar lättlitteratur, däremot, har karaktären av loggbok. Kortare texter och betraktelser över detaljer i tillvaron. Bodil Malmstens böcker från Finistère och den fina De från norr kommande leoparderna är bra exempel. För att inte tala om hennes blogg. Skarpa vardagsiakttagelser, associationer till globala skeenden och en ljuvlig och stor plats för läsarens egna tankar och reflektioner kring ämnet.

Det är inte riktigt färdigt i lättlitteraturen. Texterna är inte så täta. Bara påbörjade och flyktigt berörda ämnen. Hos mig föder det läslust och litterär upptäckarglädje. Ett citat, ett ord, en syftning. Blir bränsle till min egen eld. Dessutom, som en bonus, har lättlitteraturen ofta en luftighet även i gram räknat. Speciellt om de levereras i pocket.

Så till dagens två radiotips. Två lättlitterära, men inte desto mindre tänkvärda, böcker med föredömligt låg gramvikt.

Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer läser du ut på tre timmar (100 gram). Helt opretentiöst skrivet, goda skratt och en snabbguide genom vuxenlivet. Bob Hanssons Kärlek, hur fan gör man? (167 gram) kryssar fram mellan kärlek och tvåsamhet och allt i dess kölvatten. I intervjuform får vi inblickar i ämnet, men tvingas såklart se vår egen kärlek i ljuset av Bobs konstateranden. Definitivt en bra bröllopspresent till brudparet med skåpen fulla av kristallvaser.

Lättlitteratur hör till våren och sommaren. Böcker som kan hänga med till solgassarlägen, på glassfrosseri, i cykelkorgen och rullas in i badhandduken måste ju bara vara att rekommendera.

One Comment leave one →

Trackbacks

  1. Slumpen « Ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: