Hoppa till innehåll

Moderera

2010/05/09

Månadens ord hos språkrådet är moderera. Att måttfullt balansera och behärska för att en lagom mängd styrka eller intensitet ska uppnås. Används ofta på konferenser (av en moderator), i offentliga samtal och som möjlig funktion för de bloggkommentarer som man så gärna vill ha på sina blogginlägg.

Den som modererar väljer, styr upp, dämpar, jämkar, mildrar, gasar på, bromsar, tvärnitar, piskar upp och sammanställer, drar slutsatser. Allt beroende på situation. Allt för att helga sitt medel för stunden. Tänk i så många lägen det modereras. Lärare, fotbollstränare, föräldrar. Tänk egenföretagare (dygnet-runt-moderering för att få livet att gå ihop). Tänk landets alla klädexpediter (fingers crossed men de där jeansen sitter jättesnyggt på dig).

Försöker moderera idag när mannen flyttar feta stenbumlingar i billigaste skottkärran från den ena sidan av lägdan till den andra. Det ska byggas en stenmur. En stor och lång stenmur. Frenesin stiger, ryggen kroknar, svetten lackar, armarna darrar och skottkärran bågnar. Jag kör först med glada tillrop. Ja, det blir jättefint. Sedan med förmananden om att ta det lugnt. Herregud, du kan ju bryta ryggen av dig. Säger att nu räcker det. Han flinar, men slutar inte. Modererat eller inte. Det som funkar är att gå ut med en kopp kaffe. Först då blir det paus.

Inom fysiken är en moderator ett ämne som används i kärnreaktorer för att bromsa snabba neutroner. Menar dom kaffe?

Jag undrar var gränsen går mellan moderera och medla? Mellan moderera och kommendera? Nyanserna är hårfin och linan lagom slak. Fast muren blir stenbra.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: