Hoppa till innehåll

Hjortronskor

2010/05/06

Att hitta nya ord gör mig glad. Speciellt när de ger en alldeles ny dimension till en känd företeelse (av myrvatten indränkta gympaskor, klafs, klafs, lukten går aldrig ur, inte ens efter flera år). Hjortronskor är ett sådant ord. Det är tillika titeln på den vinnande novellen i Umeå Novellpris 2010 skriven av Hanna Hindriks.

Jag läser den stående innanför dörren, med jackan på. Den skildrar ett ögonblick på en akutmottagning på ett sådant hjärtskärande, sakligt och norrländskt sätt att jag stirrar tårögt ut genom fönstret i säkert fem minuter. Hjortronskor. Det borde finnas hjortronstrumpor också, i konsekvensens namn.

Novellen är ett fantastiskt format. Hanna Hindriks drivna sätt att i avsaknad av skiljetecken berätta en historia om ögonblick och evighet är perfekt för en novell. Det påminner mig om Mirja Unges Det var ur munnarna orden kom och hennes novellsamling Brorsan är mätt. Hennes språk är också så där detaljerat och flödande. Har du missat Mirja? Läs.

Boken där Hjortronskor finns med är utgiven av Umeå Capital of Culture 2014. Jag vann den i en tävling och nu gottar jag mig åt att boken innehåller ytterligare fyra noveller. Snacka om högsta vinsten, tänker jag och överväger att kasta mina egna hjortronskor som ligger förslutna i en plastpåse. För bövelen, på myren har man ju stövlar.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: