Hoppa till innehåll

Rost

2010/05/03

Jag har hakat upp mig på spröda, porösa och vattenhaltiga järnoxiders arbete med att bryta ned järn. Det som vanligen kallas rost. Föga uppskattat. Vida utbrett. Men snyggt om man kommer riktigt nära. Tycker jag och har hela kameraminnet fullt av rostbilder.

Vi bortser alltså från alla de negativa kommentarer som rosten får och alla miljontals kronor som läggs ned på att åtgärda rostangrepp. Vi fokuserar på skapandet, kraften och den aldrig sinande kreativiteten som rost besitter. Bara med hjälp av vatten och syre. Fantastiska uttryck.

Rostangrepp uppenbarar sig i två steg. Rödrost som är ljust rödbrun (inte så allvarligt, kan slipas bort). Får rödrosten vara kvar ombildas den till mörkbrun gravrost (inte bra, hållfastheten äventyras). Koppla på konstnärsögonen och tänk stort. Tänk rödrost och gravrost i kombination. Skönhetsupplevelse.

Undrar om det här är ett ålderstecken? Att plötsligt uppskatta förfall. Att tycka det är tjusigt när det skyddande ytskiktet krackelerar. Graden av angrepp på bilderna ovan (bortglömt järnstaket vid övre Kuben) är bara att acceptera. Ingen behandling i världen kan rädda läget. Eller som sambon säger. Att styla en Volvo är som att sminka upp en gris. Undrar vad han menar egentligen?


One Comment leave one →
 1. Anders permalink
  2010/05/03 19:46

  Det där känner jag igen!
  I mitt tidigare liv tillbringade jag många timmar i garaget och lagade rost.
  Man byter helt enkelt ut det rostskadade partiet mot ett friskt, men lagar rosten gör ingen vad jag vet.
  På en bil är det mer eller mindre irreversibelt.

  Sen glömde du en sak älskling:
  Brödrost är det tredje steget.
  Den ger också en spröd, rödbrun yta och en karakteristisk doft!

  //A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: