Hoppa till innehåll

Vårtal

2010/04/30

Tänk om jag skulle hålla ett vårtal idag. Då skulle det inte vara en massa smärta kring brustna knoppar eller vinterrasande fjällar. Inga små blyga blåsippor som tittar upp. Ingen poetisk solstråle som bröt fram och glittrade i en porlande bäck.

Nej, det här vårtalet skulle vara en bredvid brasan hejdundrande hyllning till lösgruset, hundbajset, hopprepen, de smutsiga fönsterrutorna, den genomskinlig huden, de skitiga vägrenarna, självsprickorna, hängmidjorna, de nya glassarna, solglasögonen, moppedårarna och allt annat som blir synligt den här tiden på året.

Det här talet skulle vara en sumobrottare på 100 meter häck. En mäktig kungsörn som djupdök och fångade en näbbmus. En fullastad timmerbil på en skogsbilväg där tjälen just släppt. Ja ni hajar.

Lite omöjligt. Lite otäckt. Lite gungfly. En käftsmäll till vintern. Så att den aldrig, aldrig mer vågar vara så lång och kall som i år. En åthutande uppläxning i vårens tecken. Vintern skulle bli nedtryckt. Förödmjukad. Tillintetgjord.

För sällan har väl gäddhängets daller under kortärmen känts så bra som nu. Vårhackade läppar ler värre än värst och gnisslet i cykelhjulet låter som ljuv musik. Björkarnas magiska plommonfärg strax innan knoppning talar till mig högre än någonsin.

Hallå därute. Gör er beredda. För nu är det banne mig, ta mig tusan, för bövelen. Vår.

2 kommentarer leave one →
  1. mats wigardt permalink
    2010/04/30 7:12

    Nu har du ju redan hållit vårtalet. Och det lät bra. Det överröstade till och med profetiorna om en annan tid, med varmare klimat, mindre snö och mera regn. Men det tänker vi inte på idag. Jag drar in magen och sätter en mössa på flinten och går ut och möter våren.

Trackbacks

  1. Vårtal (2) « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: