Hoppa till innehåll

Bugg

2010/04/25

Bubbelgum

På 5-åringens förskola har det dykt upp en skiva med melodifestivallåtar från slutet av 1980-talet. Bland annat är ”Fyra bugg och en coca-cola” flitigt spelad. Vilket innebär att den även flitigt sjungs i det här hemmet. Frågan ligger i luften. Mamma, vad är bugg?

Ja, vad är bugg? Innebörden i ord hinner förändras och nyanseras en hel del på sextio år. Den första associationen till bugg idag är antagligen inte samma som 1987. Eller på 1950-talet. Eller om du jobbar inom polisens avlyssningsenhet. Eller om du ägnar dina dagar åt programmering av mjukvara.

Menar Lotta Engberg verkligen tuggummit bugg? Nja. Det är nog snarare dansen. Hm. Fast raden efter lyder ju ”spela free-style med fräck musik”. Av erfarenhet vet jag att det är ypperligt svårt att dansa bugg med en free-style hängande från öronen. Om det ändå gick, utan allt för mycket svaj på kassettbandet, hur skulle då ens danspartner kunna höra låten? Tänkte väl det. Måste vara tuggummit ändå. Fast fanns det verkligen fyra smaker på den tiden? Och passar det verkligen att tugga bugg och dricka coca-cola. Nänämensan.

Tänk om det är datortermen hon menar ändå? Då passar ju verkligen coca-cola. För man har ju hört om IT-nördar som jobbar dygnet runt och dricker läsk och lyssnar på fräck musik för att hålla sig vaken.

Suck. Allt detta grubblande för bara ett litet ord med fyra bokstäver. Jag bestämmer mig till sist för tuggummiförklaringen. Letar pedagogiskt fram lite buggbilder och visar. Titta här. Så här ser bugg ut. Bra mamma. Duktig mamma. Tills jag råkar läsa om tankarna bakom buggs nya förpackningar inför nylanseringen. Man vill ”genom mindre justeringar av logotype, typografi samt mönster skapa igenkänning av det klassiska bubbelgummets själ fast i modernare tappning”.

Men hallå. Tuggummi har ingen själ. Det är en förbrukningsvara. Jag blir arg. Aldrig att tuggummiförklaringen ska få ståta ensam på tronen. Nu förbereder jag mig för den långa versionen. Det vill säga alla betydelser av ordet bugg. Suck. Det är inte lätt att vara förälder.

3 kommentarer leave one →
  1. 2010/04/25 20:51

    Man kan få både åtminstone fyra bugg och en Coca-Cola hos Föreningen Trolldansarna på Bergsåkers Folkets Hus, söndagkvällar kl 19-21, http://www.trolldansarna.com 🙂

  2. 2010/04/26 17:20

    Det finns barngrupper. Ring det tfn nummer som finns på hemsidan så kommer du till den som ansvarar för utbildningen.

    Det är grymt kul…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: