Hoppa till innehåll

Sektsjuka

2010/04/20

Hittade ordet sektsjuka i dagens DN och började fundera. Inte så mycket på sekter utan mer på manipulation och dess mekanismer. Hur lätt det är att lämna sin egen kritiska blick och ledas in i någon annans sanning. Om tillfället är det rätta räcker det med uppmärksamhet och vänlighet från en karismatisk person för att gå vilse. Kanske inte så allvarligt som i ett sektsammanhang, men tillräckligt för att tappa bort sig själv på vägen.

Alla har vi svagare perioder i livet när vi är mer mottagliga. När vi har behov av att ta på skygglappar och begränsa synfältet. Att träffa fel personer i ett sådant läge kan vara förödande.

I höstas kom boken Sektsjuka. Den går igenom samlade erfarenheter och forskning kring uppbrott från sekter och totalitära rörelser. Författaren har en bakgrund inom Scientologirörelsen och torde ha egna erfarenheter. Jag tror jag ska läsa den. Inte för att jag är intresserad av sekter utan för att jag tror att vi alla och en var lätt kan hamna i stark beroendeställning till andra personer eller företeelser. Att det ibland är lättare att dras med än att orka se klart.

Sektsjuka är ytterligheten som även kan belysa de manipulationstekniker som är vardagsmat i yrkesliv, på skolor och i alla andra mellanmänskliga sammanhang.

Det är en skrattmatch att bli manipulerad. En avgrund att plötsligt se sig själv mitt i eländet. En kamp att hämta tillbaka självkänslan.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: