Hoppa till innehåll

Aprilljus

2010/04/17

Aprilmorgon. Ljuset har full access till världen. Ett mjukt, gulrosa och genomskinligt ljus som gör himlen blank och nypolerad.  Inga gröna blad, gräsmattor eller blommor tar åt sig äran. Ingen värme förtätar.

I morse började solen sin uppgång ungefär 04.15. Jag vet för jag var vaken. Ibland kan den dåliga sömnen vara av godo. Jag får vara med om sådant som den tidiga morgonen ofta behåller för sig själv. För det är ett häftigt skådespel att se april tränga sig upp underifrån, bara vräka ut sig. Helt ogenerat. Effekten är den önskade; allt bekant känns nytt och ovanligt. Inbäddat i sommarförväntan.

April skapar sig själv i ljusets kraft. Siluetterna från de kala träden blir ett ramverk kring upplevelsen. Fotona, målningarna och teckningarna däri är fulla av kraft och melankoli. Kraft för att det äntligen, äntligen inte är vinter. Melankoli för att det i ljusets mitt finns en vetskap om att det är förgängligt.

Det finns fler som noterar ljuset i april. En fiskare som tar en blänkare i sundet. En poet som prisar försommarljuset. Och så har vi yrkeskvinnan som älskar våren.

Vad gör aprilljuset med dig? Formulera det första du kommer på. Ett ord räcker.

3 kommentarer leave one →
  1. 2010/04/19 11:31

    Kärlek!

Trackbacks

  1. Snabbgenomgång « ordinerat
  2. 04.40 « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: