Hoppa till innehåll

Förtätat

2010/04/10

Länge har jag velat skriva några rader om en bok med ett så förtätat språk att inte ens den minsta sten glider igenom det såll som texten utgör. Länge har jag fått vänta. För förtätat är ett sådant där litterärt uttryck som är mer uttryck än verklighet. Om du förstår vad jag menar.

Men så läser jag Sofi Oksanens Utrensning och finner inget annat ord.

Varje ord, varje mening, varje skeende är på exakt rätt ställe. Det finns inga glipor. Inget onödigt. Allt bygger, väver och skapar Aliides och Zaras estniska historia med den totala närvaron som måste vara det förtätade språkets signum. Jag tycker att det är strålande. Mina varmaste rekommendationer. Lyckliga du som har den här läsupplevelsen kvar.

3 kommentarer leave one →
 1. mats wigardt permalink
  2010/04/10 19:12

  Jag har precis börjat läsa boken. Ser fram mot fortsättningen. Hur kan hon få till det på ett sådant sätt? Jag inser att jag har mycket att lära, en lång väg att gå. En process att se fram emot.

  • 2010/04/11 17:11

   Hennes språk är helt igenom magiskt. Du slipper inte därifrån. Nu ska jag ge mig i kast med Stalins kossor och Baby Jane.

Trackbacks

 1. Bokreatips « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: