Hoppa till innehåll

Kombinatör

2010/04/06

Språkrådets nyord i april är kombinatör. Förvisso ett ganska smart uttryck, men jag gäspar. Ordet syftar på att fler och fler kombinerar anställning med att driva företag. Att vara en kombinatör är att personifiera den nya trenden i arbetslivet: trygghet och självförverkligande på samma gång. Det bästa av två världar. Schysst. Eller?

Jag tänker mest på Kinderägg. Tre överraskningar i en. Och man blir lika besviken varje gång. Lite tänker jag också på tandläkaren i reklamfilmen, som inte bara är tandläkare utan också mamma. Det finns 350 000 kombinatörer i Sverige. Många är kvinnor. En hel del är naturvetare. Och det är klart att det också är bra och kul att vara kombinatör.

Men egentligen är det ganska tragiskt att så många vill men inte vågar eller kan fullt ut. Att många av dessa antagligen jobbar alldeles för mycket. Att det ska vara så svårt att få ett fast jobb på heltid. Att många är unga och kanske utnyttjas för att kunna förverkliga sin dröm.

Nyord till trots låter kombinatör dammigt i mina öron. Som den konstgjorda andning som antagligen skulle behövas för att hålla liv i en korsning mellan en utsliten kommunalarbetare och en trött konduktör.

Regeringen gör hur som helst en satsning för att se över regelverket för kombinatörer. Hur skulle det vara om regelverket för entreprenörer fick sig en översyn i samma veva? För håll med om att det ordet bär på mer förhoppningar och framtidstro.

5 kommentarer leave one →
 1. 2010/04/06 19:07

  Jag kan inte tala för alla kombinatörer där ute men för mig innebär ordet kombinatör frihet, hopp, möjligheter till kreativa uttryck och inte minst egen tid. Just nu. Jag hade inte klarat mig utan detta fantastiska nyord. 🙂

  • 2010/04/06 21:20

   All min respekt. Tur att det finns kombinatörer som också förmår det allra tråkigaste av ord att gnistra och glimma.

   För att förtydliga mitt inlägg är det ordet i sig jag vill åt. Att det låter så jobbigt och tråkigt. Jag har funderat på ett bättre, ett som säger samma sak men på ett icke byråkratiskt sätt. Ett ord som pratar just om det du säger; frihet, hopp och möjligheter och som också ger kombinatören kraft att helt och fullt kasta sig in i en ny omloppsbana och förändra solsystemet med sin lyskraft. En kreativ komet kanske. Fast det låter kanske konstigt att regeringen ska se över regelverket för kreativa kometer? Kombinatris kanske? Förslag mottages tacksamt.

   • 2010/04/08 7:36

    Okej, jag håller med om att själva ordet inte är det mest gnistrande. Kan vi hitta på en kombination av livskonstnär, kreatör, stigfinnare och jonglör kanske? Dessutom i samklang med det som du beskriver här ovanför…. En utmaning också för ordkonstnärer. Vi kanske borde utlysa en tävling!

 2. 2010/04/08 8:08

  Jag var inne på något med multi-, men har inte kommit på något passande avslut. Multiarbetare, multistrateg, multi…vaddå? Eller så får man tänka helt nytt och utgå från det som kombinatören kombinerar, dvs trygghet och möjligheter.

  Vi får gnugga geniknölarna vidare och samtidigt skicka utmaningen vidare till alla ordkreatörer där ute. Hjälp oss att hitta ett ord som bättre motsvarar det som en kombinatör verkligen är!

 3. Annika Bellander permalink
  2010/04/14 22:13

  Kombinatör. Hmm. Håller med. Det dammar.

  Multimänniska blir mitt förslag.

  Man riktig känner hur mycket denna människa kan uppleva och göra men samtidigt hur tufft det kan vara. Att vara multi och människa samtidigt alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: