Hoppa till innehåll

Civilkurage

2010/04/04

Om mod vore ett mynt skulle dumdristighet och handlingskraft vara två sidor av det myntet.

Civilkurage skulle vara den smala kanten runt.

Myntet mod finns i de flesta plånböcker. Tappar du ut ett sådant mynt hamnar det antingen på den ena sidan. Eller den andra. Däremot. Att myntet av sig självt ställer sig stabilt på civilkuragets kant är inget som bara händer. Det är en medveten handling. Som fullständigt tar över all annan tankeverksamhet. Som är ett sådan starkt inneboende agerande att jaget utplånas. Ett omedvetet medvetande. Reptilhjärnans totala övertag. Skydda den som skyddas bör.

Idag har jag visat civilkurage. Tror jag. Eller kärlek. Eller respekt. Eller vanlig medmänsklighet. Jag har faktiskt ingen aning.

För egentligen är jag en fegis. Jag orkar inte alltid säga vad jag tycker. Ibland väljer jag att inte bry mig för att slippa diskussion. För smidighetens skull. Men ibland kommer även fegisen till en gräns. Idag var den gränsen ett ord. Ett enda ord som för mig balanserar dumdristighet mot kraft. Ordet förstöra.

När någon vill förstöra för sig själv och bokstavligt gör det fixar jag inte att se på. Då går jag i bitar. Att göra något, kanske i civilkuragets namn, är ett sätt att rädda mig och se mina egna tillkortakommanden i ljuset av handlingskraft. Och dumdristighet. Det finns inget heroiskt i det. Inte ett förbannade dugg. Bara glimtar av en liten, sketen fegis som inte står ut med att sitta på läktaren.

6 kommentarer leave one →
 1. Megan permalink
  2010/04/09 8:48

  Jag tror att civilkurage består av både vanlig medmänsklighet, kärlek o respekt.

  Att våga stå upp för det man tycker är rätt men även stå upp för det man tycker är fel är en enorm styrka …..

  Det är många gånger så bekvämt att inte ta ställning — Det är mycket bekvämare att stå på sidan om o se på

  TÄNK om vi männsikor skulle VÅGA ta steget Hur mycket bättre världen skulle se ut
  både för den lilla människan o för helheten i vardagen

 2. Marianne permalink
  2010/04/09 12:31

  Att säga sin mening och våga vara ärlig kan kosta en del i jobbkarriären – i alla fall som kvinna, men jag är stolt över att jag alltid varit OFÖRVÄGEN!

 3. 2010/04/11 17:05

  Civilkurage kostar på. Det du vinner är vetskapen av att ha handlat i enlighet med din egen övertygelse. Är den vetskapen alltid värt priset?

 4. Marianne permalink
  2010/04/12 7:29

  Att stolt se sig själv i spegeln, se andra människor i ögonen, gå med rak rygg kan aldrig köpas för pengar!

  • 2010/04/13 16:49

   Skönt, det var det jag ville höra. Sedan får man ju såklart vara lite smart ibland. Ge och ta liksom. Och välja sina strider.

 5. Marianne permalink
  2010/04/14 14:09

  Hmmm – ja, det var ju det där med att välja sina strider – idag känns det som att jag har tagit alla jag strider jag ramlat över! Vet inte hur det känns egentligen, men jag tror att jag måste ha såna dagar ibland för att hitta lite energi 🙂
  Laddade igår em med Berit Ås o Härskarteorierna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: