Hoppa till innehåll

Vadå facebook?

2010/03/30

Facebook anno 1975

Man vill ju ha koll på sin omvärld. Få veta lite mer. Vem gillar vem? Vem gillar vad? Vad är på gång? Vem tycker si eller så? Man vill luska ut hemligheter och få nya idéer.

När jag fyllde nio år fick jag den här Mina vänner-boken. Stor lycka på liten flicka. Äntligen. Alla andra hade en och som jag längtat och fantiserat. Vem skulle få skriva först? Vilka skulle jag fråga? Vad skulle de skriva? Tänk om någon sa nej?

Det slutade med att jag själv skrev det första inlägget. Det gällde ju att sätta nivån. Visa vem jag var. Bjuda på det där extra som gjorde att de andra vågade öppna på locket.

Skolans tuffaste hade flera böcker. Killar i en, bästisarna i en annan, kusiner och släkt i en tredje. För mig blev det här den enda boken. När jag bläddrar i den idag är det härlig läsning. Facebook i pappersformat. Minnena knackar på. Jaha ja. Just det. Favoritprogram Pappa Pellerins Dotter. Gillar. Hatar spagetti. Det gjorde jag med. Högsta dröm att få åka till Afrika. Vad ska han dit och göra? Högsta dröm hemlig. Hm det var väl skolans snyggaste kille det? Ville bli tandsköterska. Blä, hur kunde hon vilja det? Älsklingsdjur ko. Vaddå ko? Vad var det för fel på hundar?

Det gällde ju att väga sina ord. Vara personlig men inte privat. Vara unik. Men ändå tänka på att andra kunde läsa det man skrev här. Att det kanske skulle spridas. Att bokens ägare skulle hitta den efter 35 år och använda innehållet i en text om dagens mediesamhälle.

Kommunikation anno 1975 hade samma drivkrafter som idag. Även om forumen för det har förändrats. Jag gillar bloggen Same same but different som handlar om de gamla och de nya medierna. Det går ruskigt snabbt nuförtiden. Men ingenting har egentligen hänt.

2 kommentarer leave one →
  1. Christina Hedensjö permalink
    2010/03/30 19:05

    så sant – jag tittar i mina ”facebook” böcker och minns. Skillnaden i dag är – jag tror inte facebook blir samma sak – mycket raderas i den snurrade värld vi lever i.

    • 2010/04/01 20:30

      Det är härligt med minnen på papper. Fast allt finns kvar därute i cyber också. Så det gäller att tänka efter före. Som alltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: