Hoppa till innehåll

Flygrädd

2010/03/26

Det är inte jag som ser det här. Det är mina ögon.

Tänkte att den kanske går att förstå. Den här flygrädslan. Om jag skriver ned den. Om jag fäster den på papper och gör den med ord begriplig. I korta konkreta meningar. Jag försöker.

Det börjar så fort biljetten är bokad. Datumet etsar sig i kroppen. Ligger som ett parallellspår till allt annat som sker. Planerar bara fram till det datumet. Blankt sedan. Dagen innan blir som upplöst. Malande oro. Inget fokus. Utåt sett allt som vanligt.

Samma dag. Total avskärmning. Tunga ögonlock och stegrande oro. Förnuftet försöker betvinga känslorna, stampa ned dem och trycka till. Med hjälp av djupandning går det hyfsat. En taxichaufför ut till Midlanda babblar på om bra flygväder. Mina öron hör men jag lyssnar inte. Jag checkar in och sätter mig själv helt och fullt utanför kroppen. Det är mina ben som går till vänthallen. Mina armar som tar en tidning. Mina ben och armar som i någorlunda koordinerat tillstånd går ut mot planet. Det är mina ögon som ser den lilla vingliga plåttunnan till flygplan. Återigen kroppen som går uppför trappan och sätter sig på lämplig plats i kabinen, placerar handbagaget där det ska vara, knäpper bältet. Själv är jag inte med. Jag flyger inte. Herregud, jag är ju livrädd, varför skulle jag utsätta mig?

Jag vet att flyget är det säkraste transportmedlet. Jag vet att jag inte kommer att dö. Men att flyga är en sådan sjuk nära döden upplevelse. Alla motorljud klingar falskt. Jag känner minsta luftgrop, minsta skiftning, minsta vibration i flygplanskroppen. Nu händer det. Ja. Det är nu det händer. Allt medan kroppen sitter där och dricker kaffe.

När jag landar är jag helt utmattad. Darriga ben och hjärtklappning. Och lättnad. Åh den ljuvliga lättnaden som bara en simpel inrikesflygning kan åstadkomma. Jag dog inte den här gången heller. Förnuft och känsla. En omöjlig kombination.

One Comment leave one →

Trackbacks

  1. Helikopterhög | ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: