Hoppa till innehåll

Bussig

2010/03/23

På begäran kommer här ordet bussig. Ett genomhederligt uttryck som är oförtjänt bortglömt när det nuförtiden istället handlar om att vara schysst och schyrrans.

Men om schysst är en schal du kan slänga över axlarna är bussig de stora grova arbetskängorna som är tryggt förankrade i den svenska myllan. Ni fattar va? Bussig är en jordnära och osjälvisk inre egenskap. Medan schysst är ett flyktigt beteende.

Är du bussig är du per automatik också tillmötesgående och hjälpsam. Vänskaplig. Vänlig. I den betydelsen har buss funnits ända sedan 1600-talet när hedervärda soldater och sjömän kallades bussar. Till skillnad från de sjöbusar och flåbusar som inte alls var särskilt bussiga i sin framtoning.

Hygglo är en mindre tjusig variant av bussig. Hygglo drar obevekligt med sig bussigheten till ironins hemtrakter. Om någon inte betett sig så bussigt går det utmärkt att påpeka det genom att vid nästa tilltal säga: Hörru hygglo. Hämta kaffet. Eller vad det nu är som ska utföras. Om denna någon, trots tydlig anspelning, i alla fall inte hämtar kaffet funkar det att drypande utbrista: Mäh. Bussiga klubben. Om vederbörande inte fattar den piken får du ge upp.

Försök istället hitta de som är bussiga utan att kräva något i gengäld. De som aldrig är i närheten av att bara vara hygglo. De som inte bara sveper runt i en schysst schal. De är nämligen också garanterat både snälla och ärliga. För även om ordet frammanar en mysig pilsnerfilmisk känsla behövs det fortfarande stadiga skor på fötterna för att gå långt.

2 kommentarer leave one →
 1. 2010/05/05 13:30

  Hej Lena! En av mina bloggvänner uppmärksammade mig på att du och jag är inne på samma spår – det bussiga! Läs http://jahaja.blogsome.com/2010/05/02/retroord/.

  • 2010/05/05 19:36

   Kul! Bussigt förtjänar verkligen att upptäckas på nytt.
   Har du sett min lista på Bortglömda ord? Kommer du på något annat retroord, skriv gärna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: