Hoppa till innehåll

Fullbokat

2010/03/12

Fullbokat på pallen

Kolla in den här pallen. Den står bredvid min säng. På och under den ligger all läsning jag har på gång. De kan vara olästa, halvlästa eller utlästa böcker. Just för tillfället 28 stycken (plus några tidningar).

Min sambo blir galen (han tillhör den där trista typen som tar en bok ur hyllan, läser ut den, och återplacerar den i hyllan). Han förstår inte vitsen med min hamstring. Han tycker att det dammar för mycket. Jag tycker det är underbart.

Varje kväll jag går och lägger mig blir jag rent och skärt lycklig över dessa texter som har, håller på eller ska göra något med mitt liv. Jag känner mig smart, intellektuell och utvald. Böckerna färdas som röda och vita blodkroppar genom vener och artärer. De berikar och berör. De ger mig inspiration och idéer. Trots att vissa aldrig blir lästa.

Det går inte en dag utan att jag rumsterar om lite på pallen. Flyttar runt titlarna som vore de delar i en okänd helhet. Just nu ligger Utrensning av Sofi Oksanen och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson överst i högen på pallen. Överst i högen under pallen, som en bubblare på boklistan, ligger Keplers Hypnotisören och Sem Sandbergs De fattiga i Lodz.

Trots att det vid första blicken liknar ett bokkaos finns en inneboende högre ordning. En plan. Ett liv. Och definitivt ingen bokhets.

Min sambo får gilla läget. Den fullbokade pallen förblir fullbokad. Avbokningar sker sällan, däremot desto fler ombokningar. Rätt var det trycker sig en länge bortglömd titel fram och kräver plats i första klass. Ibland rasar hela högen och då händer det grejor. En ny plan. Ett nytt liv.

På toppen av högen ligger numera mina nya kompisar läsglasögonen. Jag bad om tåliga glas och en icke höjdrädd båge. Verkar funka hittills. Och så fantastiskt stora alla bokstäver blev.

7 kommentarer leave one →
 1. Annika Bellander permalink
  2010/03/13 0:13

  Visst är det härligt! Det ser likadant ut bredvid hos mig…fast jag ockuperar båda sängborden vid sidan om sängen och är lite mer pedant än du. Högarna är raka och strikta.

  Tre högar på varje bord (+ en hög på golvet): deckare+allmänt kul i en hög, fackböcker för eventuell ny kunskap i en hög och en tredje hög med borde-läsa-böcker. Varvar flitigt mellan två av högarna och då menar jag varvar, alltid två pågående böcker. Borde-läsa-högen blir däremot högre och högre… Och sen har jag förstås magasin-högen på golvet; Sköna Hem, Elle; Elle Interiör, Plaza, Plaza Interiör, Damernas Värld, Femina och alla de spanska upplagorna av dito. (Jag är en magazón… älskar blanka magasin och skulle aldrig slänga ett enda nummer)

  Levde med en pedant man för typ 10–15 år år sedan o han skötte städningen hemma exemplariskt. En dag när jag kom hem upptäckte jag en stor tomhet… det såg snyggt ut men nåt var fel… till jag upptäckte det.

  – Var är mina böcker? Och var är mina magasin? frågade jag.
  – Jag har packat allt i kartonger och burit upp dem på vinden, sa han glatt i väntan på stora applåder.

  Jag hade faktiskt haft en bra dag just denna dag, ingen pms, inga ovanligt dumma människor hade sagt nåt olämpligt men det här var en mardröm.

  – MAN BÄR INTE UPP BÖCKER ELLER MAGASIN PÅ VINDEN UTAN ATT FRÅGA OM LOV FÖRST!!
  –Jamen du har ju redan läst dom!
  – SPELAR INGEN ROLL. MINA HÖGAR ÄR MINA HÖGAR. OCH DET ÄR VIKTIGA HÖGAR. DET ÄR MINA BOK- OCH MAGASINHÖGAR!

  Stackars man. Han gick upp på vinden igen och bar ner alla böcker och magasin och försökte få till några bra högar.

  Bokhögar ÄR viktiga.

 2. 2010/03/13 8:06

  Ha, ha… vad härligt! Jag har kommit på att jag är en boksappare – ett ord till nyordslistan kanske. Läser lite här och blir sugen på att läsa lite där i den där andra boken istället…. Sällan läses böckerna från pärm till pärm numera – även om jag älskar när det händer…

  Har ingen pall men har kommit på det finfina att ha en utdragbar låda under sängen där jag lägger klenoderna… en del får plats på nattduksbordet också, och i skåpet och lådan som tillhör…

  Alla dessa ord och historier som blandas inuti mig som om de vore en deg som sakta ska jäsa för att så småningom ta ny form!

 3. 2010/03/13 12:46

  Vad skönt att inte vara ensam med fullbokade nattduksbord. Hoppas nu att någon designer på IKEA ser och läser detta och inspireras till att göra den ultimata möbeln för oss som kräver mängder av böcker vid vår sida. Det borde ju finnas en del potentiella kunder.

Trackbacks

 1. Fullbokat igen « ORDINERAT
 2. Anhörig « ORDINERAT
 3. Fågelholk « Ordinerat
 4. Osynlig « ordinerat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: