Hoppa till innehåll

Festhets

2010/03/11

Inte för att jag känner någon större festhets nuförtiden, men visst är det ett roligt nyord? Språkrådets sida är inspirerande läsning för oss som fastnat i ordträsket. Avdelningen för nyord är bra uppdaterad och månadens nya ord är just festhets.

Ändelsen -hets känns för övrigt helt rätt att applicera på det mesta nuförtiden. Arbetshets, melodifestivalhets, vårhets, renoveringshets, biltvättshets, barnkalashets, helghets. Pröva själv med att sätta -hets bakom ordet som sammanfattar ditt liv just nu och se vad som händer. Just det. Hetsen är den du själv åstadkommer. Den du själv ganska duktigt piskar upp, ofta helt i onödan. Åtminstone blev det uppenbart för mig. Även om jag inte tänker -hets formulerar det så bra den där andan-i-halsen-känslan som har en förmåga att bita sig fast.

För några år sedan var det ändelsen -chock som gällde. Allt och alla var i chock. Nakenchock, bröllopschock, köldchock. För mig blev den ändelsen aldrig lika aktuell. Kanske är jag i fel målgrupp? Eller för svår att bringa ur fattning?

Funderar nu vilken ändelse som ligger i pipen och väntar; -kaos, -panik eller kanske -glädje. Nakenglädje känns ju hyfsat angenämt. Arbetsglädje också. Vad tror du?

5 kommentarer leave one →
 1. Anna Hedensjö Johansson permalink
  2010/03/12 22:43

  Bröllopshets? Kronprinsessan gifter sig och LOVE Stockholm lanseras stenhårt … Vad har du att säga om bröllopshets? 🙂 Anna

  • 2010/03/16 19:35

   Jag hänvisar till Kirsis kommentar och väljer att hädanefter alltid ordinera ändelsen -ro efter ordet bröllop. Bröllopsro alltså. Det tror jag alla som står i begrepp att gifta sig behöver.

 2. 2010/03/16 9:25

  Kanske blir det motsatsen till hets; -ro, -frid, och -mys som blir populärt. Då får vi till exempel ordet nakenfrid… Att känna sig fridfull och tillfreds med sin nakenhet inför den stundande badsäsongen. Eller vad sägs om arbetsmys – när jobbet ger en känsla av fredag redan på måndagsmorgonen och stegen blir lätta på vägen dit….

  Det kanske bästa av allt blir ändå vardagsro – att vara förnöjd i det lilla som är det stora. Med disken och tvätten som varsamt pockar på vår uppärksamhet. Inte sådär överfallande, alarmerande och aggresivt uttröttande utan bara som en viskning. Eftersom vi redan har tillskansat oss sinnesro efter att njutit både arbetsmys och nakenfrid helt utan att blygas eller be om ursäkt för det.

  • 2010/03/16 19:30

   Nakenfrid är ju fantastiskt. Arbetsmys likaså. Och du har så rätt i vad du skriver om vardagsro. Tänk vilken skillnad mot vardagshets. Det bästa är ju att vi själva kan bestämma vilken ändelse som gäller.

Trackbacks

 1. Fullbokat « ORDINERAT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: