Hoppa till innehåll

Kvotering

2010/03/08

Kvinnodagen till ära. Vilket ord passar bättre att ordinera än detta?

Kvotering betyder särbehandling. Att sträva efter ett jämlikt läge med ett ord som vacklar av obalans är mission impossible för mig. Kvotering kopplat till kön måste bara motverka sitt syfte. Att bli könskvoterad till något undergräver en människas trovärdighet direkt, oavsett kompetens och erfarenhet.

Och här skulle min ordinering kunna sluta. Men jag kan inte låta bli att sätta kvotering i ett sammanhang som debatteras ganska ofta; bolagsstyrelser.

Jag kan för mitt liv inte tänka mig att hamna i en bolagsstyrelse som kvinnlig gisslan. Inte för alla pengar i världen. För övrigt har jag ganska svårt att tänka mig att hamna i en bolagsstyrelse över huvud taget. Detta trots att jag varit egenföretagare i över tio år och säkert har rätt kompetens. Detta trots att erbjudandena inte saknats. Varför? Helt enkelt därför att jag tycker att det verkar så allvarligt, tråkigt och därmed ett slöseri med dyrbar tid.

Kvotering i detta fall är alltså svaret på en fråga som är långt mer problematisk än att svaret kan vara enbart kvotering. Frågan är vad som triggar någon att engagera sig i en bolagsstyrelse? Jag vet inte. Men det jag tror är att det fortfarande handlar om makt, inflytande, ansvar och pengar. Kanske kontakter och förhoppningar om att engagemanget ska leda vidare till något med ännu mer makt, inflytande, ansvar och pengar? Cementerat. Inskränkt. Ganska ointressant. Och supertrist. Det är väl solklart att detta därför inte lockar och triggar kvinnor i den utsträckning som kanske vore bra för nämnda styrelser och de företag de företräder.

Jag ägnar hellre min tid åt det som gör mig glad och inspirerad. Som får mig att känna mig levande. Jag vill tänka nytt, gränslöst och färgglatt. Jag vill bli berikad. Det kan hända att det är precis så det är att sitta i en bolagsstyrelse. Isåfall är frågan också hur bilden av ett styrelsearbete kan spetsas och göras attraktivt på ett sätt som lockar. Så att kvinnor tar plats för att de vill bidra med sin kompetens och inte för att de måste.

I väntan på att blir triggad bidar jag min tid. Ser istället fram emot alla upprörda kommentarer och glada tillrop som kommer att rasa in efter detta inlägg. Det ska bli så inspirerande, berikande och färgglatt att läsa!

4 kommentarer leave one →
 1. 2010/03/09 9:36

  Lyssnade en gång på ett föredrag av Pontus Schultz, publisher från Veckans Affärer och Privata affärer.

  Han var för kvotering, inte så mycket av jämlikhetsskäl och inte för att det skulle bli roligare i bolagsstyrelserna, utan för att han såg att företagens vinster gick upp när kvinnor fick vara med och bestämma. Tänkvärda ord som aldrig kommer fram i debatten.

  Kanske har vi inget val. Kanske är det en plikt att hjälpa till att styra skutan. Kvoterad in, eller inte, är ointressant.

  Tycker du ska tacka ja, om du får erbjudanden fler gånger. Säkert kommer det att tillföra något till dig personligen också.

  Kram R

  • 2010/03/09 19:49

   Tack för ditt inspel. Jag tror också att det behövs fler kvinnor i styrelserna och öht på ledande befattningar i alla verksamheter. Tyvärr tror jag också att så länge samhällets strukturer ser ut som de gör är det inte tillräckligt lockande/intressant för kvinnor att kliva på tåget. Inte för att de inte kan utan för att de inte vill. Pliktkänslan är inte tillräcklig drivkraft. Och då fortsätter ju dagordningen att sättas av män. Moment 22.

 2. Annika Bellander permalink
  2010/03/10 0:15

  Kvotering eller ej. Många tolkar styrelsearbete = ledning. För mig är det två skilda saker. Den dagen man börjar kvotera utifrån kön, ursprung etc i FÖRETAGSLEDNINGEN kan vara den dagen jag ställer mig bakom detta.

  Varje företag bör drivas av en kompetent och mångfacetterad ledning. Och jag tror att de flesta kvinnor med inspiration att uppnå resultat i företagsvärlden är doers. Därför behövs de i ledningsposition. Styrelser idag har kanske yttersta ansvar, men de beslutar utifrån vad en ledning utför och uppnår. I ledningen av ett företag behövs olika krafter, de är trots allt den som driver företaget framåt, varje dag i ur och skur.

  Om någon skulle fråga mig om jag vill sitta i styrelsen för ett bolag eller ha en ledande position i den dagliga verksamheten är svaret självklart. Var kan jag göra mest skillnad?

  Styrelsearbete är en viktig roll i sig men faktiskt ofta en formalitet utifrån lag och ordning. Många styrelseledamöter vet knappt något om den verksamhet de befinner sig i, tyvärr. Att då kvotera kvinnor till styrelser tror jag skulle underminera jämställdheten ytterligare. Nej jag tror på kompetens för utveckling.

  • 2010/03/11 20:34

   Jag tror att kvinnor kan göra skillnad på olika sätt i en styrelse och i en företagsledning. Och triggern att få vara med och göra skillnad är en riktig trigger (vilket makt och pengar inte är). Förutsatt att företaget i fråga representerar något man kan ställa upp på till 100 %.

   Det allra viktigaste är dock din slutkläm. Kompetens för utveckling. Kvotering efter kompetens (inte kön) vore riktigt spännande. Kompetensen måste så klart vara mångfacetterad och värderad utifrån utvecklingsmöjligheter. För det krävs mod. Och att ingjuta det i en företagsledning är definitivt en styrelsefråga. Moment 22. Igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: