Hoppa till innehåll

Inspiration

2010/03/02

Skärmen är vitare än vitt. Fingrarna har inget flyt över tangentbordet. Hjärnan har vecklat ut sig i de djupaste av hjulspår och somnat. Och vi snackar alltså Törnrosasömn. I 100 år. Minst.

Vad göra?

Gäller det jobbskrivande är det bara att strunta i hjärnan. Istället dunka fotsulorna i golvet, räta på ryggen och sätta igång texten med konstgjord andning. För detta finns en rad knep. Här är tre:
1. Skriv från a till ö ord som texten ska handla om (hoppa inte över någon bokstav).
2. Ta en bok, vilken som helst, och välj en mening på mitten av sidan 50 som du utgår från.
3. Fundera över hur Madonna hade börjat sin text, eller Povel Ramel, eller varför inte Churchill.
En deadline som närmar sig med sjumilakliv gör också ganska gott för att skaka liv i arbetsmoralen. Eller ska vi säga inspirationen?

Värre är det med de egna texterna. De egna orden i de ofärdiga berättelserna. Som bara skaver så pass att det är ontskönt. Som är små gryn av lösryckta sammanhang inte ens dugliga att koka gröt på. Då handlar det bara om att göra ett val. Vill du vara konsument eller vill du vara producent? En hård men rättvis fråga som definitivt skiljer agnarna från vetet. Faller valet på producent är det bara att fullständigt strunta i inspirationen.

Poeten Viktor Johansson säger: ”Om inspirationen tryter: använd arbetsmoral. Om arbetsmoralen tryter: använd inspiration”.  Författaren Peter DeVries har sagt: ”Jag skriver bara när jag är inspirerad, så jag ser till att jag är inspirerad varje dag kl 09.00″. Jan Guillous inställning är ungefär densamma:  ”Att skriva romaner har inget med inspiration att göra, det är ett nio-till-femjobb. Att vänta på inspiration är det bara amatörer som har råd med. Som proffs gäller det att sätta sig ner och börja skriva.”

Jag tycker själv att det känns lite mindre pretentiöst att tänka: ”Jag skriver för att lära mig”. Och sedan börja i det lilla. 17 stavelser till exempel. Vill härmed, efter denna långa utläggning, meddela att mitt årsprojekt med att skriva en haiku varje dag tagit sig över den berömda puckeln och fått namnet Hej Haiku.

Inspiration here we go.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: